Magazin
610 ogledov

Kdaj in kako menjati plenice

Na začetku se vam bo zdelo previjanje težko. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Menjavanje plenic se morda zdi težko opravilo, a z malo vaje postane lahka vsakodnevna rutina. Naj kaj pa je treba še posebej paziti?

V prvih nekaj mesecih otrokovega življenja se plenice na dan previje tudi desetkrat. Zamenjati jih je treba vsakič, ko so mokre ali umazane. Otrok vam bo velikokrat dal vedeti, da ga je treba previti, ne pa vedno.

Kako se lotiti previjanja?

  • Pred previjanjem si umijte roke z vodo in milom. Tako na otroka ne boste prenesli okužb.
  • Pred previjanjem si na previjalno mizo ali na doseg rok pripravite vse potrebno (oblačila, toplo vodo, mazilo in podobno).
  • Na previjalno mizo otroka položite na hrbet. Slecite ga, mu rahlo dvignite gležnje in odstranite plenico. Previdno jo zavijte in odložite v koš za plenice.
  • S krpico, ki ste jo pomočili v toplo vodo, umijte genitalije. Lahko jih tudi obrišete s koščki vate ali robčki, ki so namenjeni prav za to. Pri deklicah vedno brišite od spredaj proti zadnjici in ne obratno, da ne bi prišlo do okužbe. Očistite vse predele, saj se urin ali blato lahko skrivata v kožnih gubah.
  • Rdeče bulice, ki se pojavijo na koži, lahko nastanejo zaradi več faktorjev, najpogostejši je ta, da se urin ali blato predolgo zadržujeta na koži. Lahko so tudi posledica jemanja antibiotikov ali drugih zdravil. Če ima dojenček izpuščaj, ki po nekaj dneh ne izgine, ali če ima veliko bolečin in je koža pordela ter groba na dotik, ga peljite na pregled k zdravniku. Ko dojenček začne jesti trdo hrano, počakajte nekaj dni, ko v njegovo prehrano uvedete novo hrano. Tako boste vedeli, ali je za izpuščaje kriva prav ta.
  • Pod dojenčkovo zadnjico namestite čisto plenico, pri tem pa pazite, da sta konca na obeh straneh enaka. Večina plenic ima danes označeno z barvami, katera stran je spredaj in katera zadaj.
  • Preden pritrdite plenico, kožo namažite s kremo ali mazilom, ki ga priporoča zdravnik. Ta korak naredite šele potem, ko bo plenica nastavljena pod zadnjico, saj je nekatera mazila težko odstraniti s previjalne površine.
  • Sprednji del plenice potegnite čez trebušček, okoli bokov pa ovijte stranska dela in ju pritrdite na sprednjega. Če ne uporabljate plenic, ki so namenjene novorojenčkom, se prepričajte, da plenico pritrdite tako, da bo štrcelj, ki še ni odpadel, na suhem.
  • Umazano plenico zavijte in jo odvrzite v koš, ki je namenjen samo plenicam. Tako se boste izognili neprijetnim vonjavam.
  • Pobrišite previjalno površino in umijte roke. Ta korak je še posebej pomemben, če je otrok bolan in bi se radi izognili novi okužbi.


Še nekaj namigov:

  • Izberite pravilno velikost plenice. Na ovojnici paketa je zapisano, za katero starost, velikost in težo otroka je plenica primerna. Če bi radi kar najbolj natančno stehtali otroka, najprej stopite sami na tehtnico, nato skupaj z otrokom in odštejte svojo težo.
  • Včasih je dojenčkova koža preprosto alergična na določeno plenico, tako da ne obupajte, ampak sprva zamenjajte znamko plenic.
  • Plenice hranite v suhem prostoru, kjer ni pretirane vročine in vlage, ter stran od odišavljenih izdelkov.
  • Bodite previdni, da plenic ne pritrdite premočno. Seveda se želite izogniti odtekanju, vendar lahko preveč zategnjena plenica na dojenčkovem trebuščku povzroči dodatno bruhanje. To je še posebej pogosto po hranjenju.
  • Če imate previjalno mizo, kjer lahko uporabite varnostne pasove, bodite previdni tudi, če otroka pripnete. Nikoli otroka ne pustite samega na dvignjeni površini.
  • Nekateri starši ne marajo uporabljati previjalne mize. Kot alternativo lahko uporabijo previjalno desko na tleh. Ta se lahko hitro pospravi pod posteljo ali kavč, pripomočke za previjanje pa lahko hranite v okrasni košari ali predalniku.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.