Magazin
135 ogledov

Kdaj k logopedu?

Poskrbite za to, da bo otrokov vsakdanjik čim bolj raznovrsten. (Foto: Shutterst Žurnal24 main
To, da malček še ne zna pravilno izgovoriti vseh besed, je normalno. Toda kadar vrstniki že govorijo pravilno, vaš otrok pa še vedno jeclja ali besed in črk ne izgovarja pravilno, je čas, da obiščete logopeda.

Logoped je strokovnjak, ki se ukvarja...

Logoped je strokovnjak, ki se ukvarja z odkrivanjem in odpravljanjem težav pri govorno-jezikovni komunikaciji.

Jecljanje lahko mine
V otroškem govoru lahko prihaja do najrazličnejših napak, vendar pa veliko od njih ščasoma mine samo od sebe. Najznačilnejša izmed njih je zamenjevanje črke r s črko l, kar pogosto pa se pojavlja tudi jecljanje. Če je jecljanje prisotno le občasno, in ni videti, da otroka moti ali omejuje (otrok je tudi ob ponavljanju zlogov ali besed sproščen in se jecljanja ne zaveda), še ni razloga za preplah. Tovrstne težave so najverjetneje le normalna faza v razvoju govora in bodo kmalu (najbrž že v nekaj mesecih) minile same od sebe in obisk pri strokovnjaku ni potreben. Če pa ste kljub navedenemu zelo zaskrbljeni z razvojem govora pri vašem otroku, lahko logopeda obiščete tudi preventivno in tako dobite odgovore na vsa vaša vprašanja.

Ne popravljate vsake besede
Če torej opazite pri otroku govorno napako, najprej pustite času čas in opazujte otrokov napredek. Poskusite nameniti več pozornosti temu, kako z njim govorite (počasi in razločno, vendar brez pretiravanja) in poskrbite za to, da bo otrokov vsakdanjik čim bolj raznovrsten, poskrbite za pravo razmerje med telesno aktivnostjo in počitkom ter zdravo prehrano. Vse to vpliva na pravilen razvoj telesa in s tem tudi razvoj možganskih sposobnosti ter govora. Obenem poskušajte otroku čim bolj približati branje, spodbujajte ga h glasnemu izgovarjanju besed in se z njim pogovarjajte o prebranem. Nikar pa ga ne opozarjajte na njegove napake in ga ne popravljajte! Če mu boste pomagali na neočiten način, bo najbolje.

Čas za logopeda

Otroku ste dali čas in mu pomagali, kolikor ste vedeli in znali, vendar se govorna napaka ne izboljšuje ali se celo slabša – kaj sedaj? Rešitev je obisk pri logopedu, saj gre očitno za govorno motnjo, ki je otrok ne more prerasti oziroma je popraviti sam. K specialistu se je zato nujno treba odpraviti, kadar otroka napaka omejuje pri socialnih stikih, ko se zaradi nje zapira vase in pri govoru postane napet ter se pred tem njegovo dihanje pospeši. Znak, da težave ne bodo minile same od sebe, je tudi vse hujše jecljanje; otrok ponavlja vse krajše zloge ali celo samo prvo črko besede, med posameznimi zlogi znotraj besede pa presledki postajajo vse daljši. Takrat ne oklevajte in se čim prej odpravite k logopedu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.