Magazin
330 ogledov

Kdaj k zdravniku?

Bolezen otroka pretrese vsakega starša. Žurnal24 main
Kljub temu, da imajo starši čut za to, da z otrokom nekaj ni v redu, pa nevedno, kaj je narobe. Gre za nevarne znake ali le za stanje prehodne narave? Je treba k zdravniku ali bo minilo samo od sebe?

Nič vas ne stane, če zdravnika najprej pokličete in mu poveste bolezenske znake. Svetoval vam bo, ali pridete v ordinacijo, ali pa lahko otroku pomagate doma. Obisk ordinacije ni vedno najboljša rešitev, saj je v čakalnici veliko bolnih otrok, od katerih se lahko česa naleze. Seveda pa, če ste prepričani, da je otrok bolan in se resnično slabo počuti, vam nihče ne bo preprečil obisk pediatra ali celo dežurne službe.

Kdaj torej otroka odpeljati k zdravniku?

Temperatura:
ko je telesna temperatura višja od 39 stopinj Celzija, ko je več kot dva dni višja od 38 stopinj, ko se zniža in nenadoma spet poviša, ko je povišana in ima otrok otrpel tilnik in glavobol, ko je povišana in jo spremljata zaspanost in škrlaten izpuščaj ali vročinski krči, ter, ko je otrokova temperatura pod 35 stopinj in ima hladno kožo, je zaspan, miren in ravnodušen.

Driska:
ko ima otrok drisko več kot šest ur ali ko ga ob driski boli trebuh, ima povišano temperaturo ali kak drug jasen znak bolezni.

Bruhanje
: ko otrok bruha več kot šest ur, ko je le-to dolgotrajno in krčevito, ko mu je se mu vrti v glavi, ko mu je slabo in ga boli glava, ter, ko mu je slabo in čuti bolečine na desni strani trebuha.

Ostalo
: ko otrok težko diha, ko nenadoma izgubi tek ali ko pritožuje zaradi glavobola, slabosti, slabega vida in podobnih znakov bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.