Magazin
41 ogledov

Kdaj otroku kupiti prvi mobilnik?

deklica, punčka, mobilnik, mobilni telefon Žurnal24 main
Ob vsej moderni tehnologiji, ki nas obkroža, se starši nemalokrat soočijo z dilemo, kdaj svojemu otroku dovoliti uporabo mobilnega telefona oziroma kdaj je pravi čas za nakup lastnega.

Smiselnost nakupa
Preden otroka obdarite z mobilnikom, temeljito pretehtajte, koliko in zakaj ga bo sploh uporabljal. Za klic dedka in babice lahko še zmeraj uporablja vašega, če pa ste mnenja, da bi otroku koristil (da vas pokliče po koncu treninga ali ko iz šole morda pride pred vami), nakup ni povsem zgrešena odločitev.

Kakšen telefon izbrati?
Najnovejši tipi in oblike z vsemi mogočimi funkcijami vašemu otroku zagotovo ne bodo kaj prida koristili. Izberite takšnega, ki bo imel osnovne funkcije, kot so klicanje, pošiljanje kratkih sporočil, ura in datum, budilka. Telefon naj bo čim bolj barvit ter enostaven za uporabo. Morda se pred nakupom posvetujte tudi s prodajalcem, ki vam bo podrobneje predstavil zmogljivosti telefona. Pred nakupom pa se nikar ne pozabite pogovoriti še z otrokom in upoštevajte tudi njegove želje.

Koliko naj bo otrok star?
Strokovnjaki sicer svetujejo, da naj otrok pred prvim mobilnikom dopolni vsaj dvanajst let. Toda dandanes tudi štiriletniki z lastnimi mobilci niso več nobena redkost! Vseeno pa mobilni telefon pred vstopom v šolo ni potreben. Povprečna otrokova starost za nakup prvega mobilnega telefona se danes giblje okrog osmega leta starosti.

Starši, bodite pozorni!
Dodatna pazljivost pri tem nikakor ni odveč! Do otrokovega štirinajstega leta starosti je morda smiselno redno preverjati otrokove klice in sporočila. Z otrokom se prav tako redno pogovarjajte o nevarnostih, ki pridejo z uporabo mobilne tehnologije in načinom komunikacije preko telefona. Opozorite ga, naj nikoli ne daje telefonske številke ali katerihkoli drugih osebnih podatkov ljudem, ki jih ne pozna dobro. Skozi pogovore in uporabo ga boste tako naučili dodatne odgovornosti, pa tudi bontona pri pogovorih po telefonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.