Magazin
1630 ogledov

Kdaj sterilizirati in kastrirati?

Slika je simbolična. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pse in mačke vse pogosteje sterilizirajo in kastrirajo pri osmih tednih starosti.

"Sterilizacije in kastracije psov opravljamo najpogosteje že pri starosti šestih mesecev, lahko pa kadarkoli kasneje," pravijo v Veterinarski ambulanti Koper. Novejši ameriški trendi po njihovih navedbah težijo k zgodnjim posegom že pri osmih tednih starosti."Tudi pri mucah poseg opravljamo v času doseganja spolne zrelosti, okoli šestega meseca starosti," pojasnjujejo. V tej starosti se po njihovih navedbah zmanjša riziko zaradi narkoze. Se pa tudi pri mačkah pojavlja trend zgodnjega kastriranja in steriliziranja pri osmih tednih. "Zgodnja sterilizacija sicer nima negativnih posledic na razvoj živali, zaradi česar imajo lastniki najpogosteje pomisleke," dodajajo.     

Rutinski poseg
"Kastracija samcev in sterilizacija samic sta kirurška posega, ki se opravljata v splošni anesteziji,"
pojasnjujejo v veterinarski ambulanti Koper in dodajajo, da to zajema določen riziko. Pravijo, da prihaja občasno tudi do postoperativnih zapletov predvsem pri mačkah, ki si rano lahko zližejo in poškodujejo šive, zaradi česar se rana lahko odpre. Mačk namreč običajno ne zaščitijo preventivno z zaščitnim ovratnikom ali mrežo, ker je to lahko zelo stresno. Žival naj bo pred operacijo dvanajst ur tešča, da se zmanjša riziko med narkozo. "Oba posega spadata med rutinske operacije, saj po številu presegata odstotek drugih kirurških posegov," mirijo.

Kaj so prednosti sterilizacije?
Sterilizacija prepreči krvavitev, ki se pojavlja ob gonitvi psice, spremeni se tudi vedenje, povezano z gonitvijo. Psice in mačke, ki niso sterilizirane, imajo lahko poleg nezaželenih mladičev tudi navidezno brejost, lahko pa prihaja tudi do vnetij maternice. Zgodnja sterilizacija mačk in psic zmanjša pojavnost tumorjev na mlečni žlezi v kasnejši dobi življenja. Pri mačkah se zelo zmanjša ali celo prepreči pojavnost virusnih bolezni. Vir: Veterinarska ambulanta Koper.

Kaj so prednosti kastracije?
Nekateri pasji samci razvijejo antisocialno vedenje, ko dosežejo spolno zrelost. Lahko je v obliki agresivnega ali seksualnega vedenja, kot na primer naskakovanje psov in ljudi. Nekastrirani psi in mački lahko patrolirajo na širokem območju, iščoč samice za parjenje, saj jo v času gonitve zaznajo kilometre daleč. Ko se mački srečujejo z drugimi samci, se borijo za prevlado na terenu in se pogosto stepejo. S tem so bolj izpostavljeni raznim virusnim boleznim in poškodbam. Takšni samci so zaradi znižanja odpornosti, ker se ne hranijo več dni in so izpostavljeni stresu, pogosto žrtve raznih bolezni. S kastracijo samcev se v kasnejšem življenjskem obdobju zmanjša možnost za razvoj tumorja testisov in bolezni prostate. Vir: Veterinarska ambulanta Koper.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.