Magazin
51 ogledov

Kdo bo prižgal kresnika?

Žirija je imela težko delo, saj so izbirali med 111 prijavljenimi literarnimi de Žurnal24 main
Žirija za literarno nagrado kresnik je že zagrizla v delo in prebira 111 literarnih del. Imena finalistov za najboljši slovenski roman bodo znana 23. aprila.

Žirija za kresnika že bere. Nagrado kresnik za najboljši slovenski roman, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo, bo izbrala žirija v sestavi Vanesa Matajc (predsednica), Matej Bogataj, Vesna Jurca Tadel, Peter Kolšek in Urban Vovk. Izbirali bodo med 111 deli. Imena desetih finalistov bo izdala okrog 23. aprila, en mesec kasneje bo objavila še ožji izbor, v katerem jih bo pet. Kdo bo prižgal kresnika na Rožniku, bodo ljubitelji literature izvedeli 23. junija, na kresni večer.

Tajnik nagrade kresnik Igor Bratož je pojasnil, da je mandat žirije po statutu dve leti z možnostjo enkratnega podaljšanja, skupaj torej štiri. V tej sestavi je žirija drugo leto. Lani je žirija po Bratoževih podatkih prebrala nekaj več kot sto romanov, predlani pa okrog osemdeset. Številka je višja tudi zaradi tega, ker pod novo predsednico člani žirije berejo še mladinske romane.

Kresni večer na Rožniku
Podelitev na Rožniku bo potekala po ustaljenih obrazcih: predstavitev finalistov, glasba, golaž, potica, vino, bele kresnice, skratka, na Rožniku bo vse, kar spada v čar kresnega večera. Nagrado kresnik so doslej dobili Lojze Kovačič (dvakrat), Feri Lainšček (dvakrat), Miloš Mikeln, Andrej Hieng, Tone Perčič, Berta Bojetu, Vlado Žabot, Zoran Hočevar, Drago Jančar (dvakrat), Andrej Skubic, Katarina Marinčič, Rudi Šeligo, Alojz Rebula, Milan Dekleva in lani Štefan Kardoš. Kardoš je kresnika prejel za roman Rizling polka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.