Magazin
35 ogledov

Kip svobode kmalu spet zares odprt?

Kip svobode pazi na New York. Žurnal24 main
V New Yorku razmišljajo, da bi obiskovalcem končno spet dovolili na krono Kipa svobode. Prvič po zloglasnem enajstem septembru.

National Park Service, ki skrbi za kip, sicer še preučuje možnosti ponovnega odprtja opazovalne ploščadi v kroni, ki je približno 80 metrov visoko. Liberty Island, na katerem stoji Statue of Liberty, so iz varnostnih razlogov zaprli takoj po terorističnih napadih 11. septembra 2001. 47 metrov visok piedestal (oziroma podnožje) in spodnjo opazovalno ploščad so spet odprli šele avgusta 2004, potem ko so v požarno varnost na Kipu svobode vložili dvajset milijonov dolarjev.

Kdaj torej?
A krona in "opazovališče" v njej sta ostali zaprti - ne zaradi strahu pred novimi terorističnimi napadi, ampak ker pri National Park Service niso mogli zagotoviti, da bi lahko v nujnem primeru uspešno evakuirali vse obiskovalce in zaposlene. Ozko, spiralno stopnišče, ki vodi do krone, namreč ne ustreza varnostnim predpisom in ko je bila krona še odprta, so varnostniki vsak dan pomagali ljudem, ki so jih zdelali vročina, klavstrofobija in napadi panike. Ker je krona zaprta, je bil zaslužek z obiskom kipa precej manjši in tudi to je eden od razlogov, da mesto želi obiskovalcem čim prej dovoliti, da se povzpnejo do krone. A prej bo morala Lady Liberty prestati še veliko varnostnih in tehničnih pregledov in kdaj bo krona zares odprta, ne ve nihče; lahko da bo trajalo še dolge mesece. Najbrž se bo zgodilo "enkrat zgodaj leta 2009", največji pesimisti pa pravijo, da nikjer ne piše, da bodo krono v resnici sploh še kdaj odprli.

 

Preberite še:

Dobrodošli v ZDA!
Kip, katerega uradno ime je Liberty Enlightening the World, je bil darilo Francije ZDA. Posvetili so ga 28. oktobra 1886, ob stoletnici ameriške neodvisnosti. Na otočku Liberty Island kip "izreka dobrodošlico vsem obiskovalcem, priseljencem in vračajočim se Američanom". Statue of Liberty, kip ženske s plamenico, je delo francoskega kiparja Frédérica Augusta Bartholdija. Sam kip je visok 46 metov, skupaj s podstavkom pa sega 93 metov visoko. Kip svobode je ena najbolj prepoznavnih ikon ZDA in danes predstavlja svobodo, neodvisnost in odrešitev pred zatiranjem. Pred dobo letal, ko so skoraj vsi v ZDA potovali z ladjo, je bil ravno pogled na Lady Liberty tisti, ki je po dolgi plovbi čez Atlantski ocean razveselil milijone tistih, ki so zapustili Evropo in odšli iskat srečo v ZDA.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.