Magazin
75 ogledov

Kip svobode spet zaprt

New York, Kip svobode, Manhattan Shutterstock
Odprto, zaprto, odprto, zaprto! Če je na seznamu stvari, ki jih morate odkljukati v New Yorku, tudi Kip svobode, potem pohitite, saj bo newyorška znamenitost od konca oktobra spet zaprta.

Ameriška uprava za nacionalne parke bo konec oktobra za eno leto spet zaprla Kip svobode, ki ga je ZDA podarila Francija. Kip svobode so odprli 28. oktobra 1886, letos pa ga bodo zaprli 29. oktobra, ravno dan po proslavi 125-letnice odprtja. Zaradi nujnih obnovitvenih del bo ostal zaprt eno leto. Podjetje iz New Jerseyja bo medtem prenovilo stopnišče v notranjosti kipa. Varnostni standardi zahtevajo, da se lahko notranjost kipa od vrha do tal izprazni v dveh urah, zdajšnje stopnišče pa tega ne omogoča. Obnovljena bodo tudi dvigala, stranišča, električna napeljava in sistem za gašenje požara. Zaprta pa bo le notranjost kipa, obiskovalci bodo lahko še naprej nemoteno obiskovali otok in uživali v razgledu na Manhattan.

20 milijonov za varnost

Kip svobode vsako leto obišče okoli 3,5 milijona ljudi, po stopnicah pa naj bi se na vrh zaradi slabe dostopnosti in velike gneče povzpelo le okrog 240 ljudi na dan. Kip so zaradi obnovitvenih del prvič zaprli leta 1984, ko so kipu med drugim zamenjali celo roko zaradi nevarnosti zloma. Spet so ga odprli 4. julija 1986, obiskovalci pa so si ga lahko ogledali do 11. septembra 2001, ko so ga zaprli do leta 2004 in vmes porabili 20 milijonov dolarjev za varnostno nadgradnjo. Dostop do vrha oziroma krone kipa so odprli šele 4. julija 2009.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.