Magazin
5 ogledov

Kje iskati zaposlitev?

Ste že našli nekaj zase? Žurnal24 main
Kljub številnim izkušnjam, ki jih že imate, se na neki točki lahko znajdete pred vprašanjem, kje iskati primerno zaposlitev. Že veste?

Zaposlitve se morate lotiti premišljeno in počasi. Naj se vam ne mudi. Zato vam bo pravo službo uspelo najti z malo vztrajnosti in izvirnosti.
Prva stvar, ki jo morate vedeti, je, da je izobrazba zelo pomembna, ko se prijavljate na razpis za delovno mesto. Če je na oglasu točno določeno, kakšno izobrazbo zahtevajo, potem se na razpis ne prijavljate, če ne ustrezate vsem zahtevanim pogojem.

Spoznajte svoje želje
Najprej morate vprašati sebe, česa si sploh želite. Že veste, katero področje dela vas veseli in kaj bi v življenju radi počeli? Potem se prijavite na tiste razpise, ki bodo po vašem mnenju izpolnili vaša pričakovanja. Nato si postavite kratkoročne cilje. Za začetek naj vam bo izziv ta, da vas bodo povabili na razgovor. Vas izmed mnogih. Ni to lep uspeh?

Iskanje zaposlitve
Ko iščete zaposlitev, morate nujno spremljati dnevne časopise, redko pa obiskujte tudi spletne portale. Večina delodajalcev se zadnje čase poslužuje iskanja kandidatov prek interneta. Ker je ceneje in hitreje, tako njihove oglase najdeš na raznih portalih, kot so:

  • http://www.ess.gov.si
  • http://www.zaposlitev.net
  • http://www.mojeprvodelo.com 
  • http://www.mojedelo.com
Prijavite se na spletni portal, oblikujte svoj življenjepis in se prijavljajte na podatke o zaželenih delovnih mestih. Brskajte po spletnih straneh tistih delodajalcev, kjer bi želeli delati in se pozanimajte, kakšne so možnosti za zaposlitev. Seveda lahko prošnjo pošljete tudi na podjetje, kjer trenutno nimajo razpisanih prostih delovnih mest in morda jih boste s svojo prošnjo prepričali, da vas povabijo na razgovor.
Ne samo prek spletnih portalov in oglasov, zaposlitev lahko iščete tudi prek kadrovskih agencij, ponudb na slepo in zaposlitvenih sejmov. Zelo pomembne so pri iskanju zaposlitve tudi mreže oz. zveze in poznanstva. Zato se za delo lahko najprej pozanimate pri prijateljih, znancih in sorodnikih.
 
 

Napišite CV po standardnem obrazcu Evropske unije, ki ga v več jezikih najdete na http://europass.
cedefop.europa.eu

 

Zberite podatke o delodajalcu
Osebni kontakt in podatki, ki jih dobite o bodočem delodajalcu, sta dve zelo pomembni stvari, saj boste tako točno vedeli, kam se odpravljate na razgovor in kaj vam lahko bodoči delodajalec ponudi. Zato se pozanimajte in poskušajte izvedeti čim več informacij o delovnem mestu, znanjih in izkušnjah, ki jih potrebujete za določeno delovno mesto.

Zaposlitev v tujini
Za prost pretok delavcev so članice Evropske unije poskrbele prek EURESA, kjer gre za omrežje javnih služb za zaposlovanje in njihovih nacionalnih partnerjev. Zaposlovanje poteka v državah članicah in zato imajo tudi Slovenci prost dostop do trga dela v nekaterih državah Evropske unije. To so: Estonija, Litva, Latvija, Poljska, Madžarska, Češka, Slovaška, Malta, Ciper, Velika Britanija, Irska, Švedska, Grčija, Španija, Portugalska, Finska, Islandija, Italija, Nizozemska, Bolgarija in Romunija.

 
 

Pred odhodom v tujino se pozanimajte, kakšni so v državi, kjer želite delati, pogoji za priznavanje vaših poklicnih kvalifikacij.

 
Vaše možnosti zaposlitve v tujini so odvisne od vašega poklica. Za pridobitev dela pa so pomembne tudi vaše osebnostne lastnosti, znanje tujega jezika in pripravljenost, da se boste česa naučili. Vse, kar morate narediti je, da obiščete spletno stran EURESA na strani http://eures.europa.eu kjer boste našli prosta delovna mesta, informacije o trgu dela ter o možnostih izobraževanja. V bazo podatkov pa lahko vpišete tudi svoj življenjepis, ki je na voljo potencialnim delodajalcem. Drugi korak je, da pošljete elektronsko sporočilo (lahko tudi pokličete) najbližjemu EURES svetovalcu v Zavodu RS za zaposlovanje, ki vam lahko svetuje tudi osebno. Te podatke najdete na strani www.ess.gov.si


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.