Magazin
153 ogledov

Kje lahko zakurite žar?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Mnogi menijo, da kampiranje ni pravo, če si vsaj enkrat ne pripravijo jedi z žara. Ampak, ali je v kampih v najbolj priljubljenih sredozemskih destinacijah to dovoljeno?

Mnogi menijo, da kampiranje ni pravo, če si vsaj enkrat ne prip

V Franciji, Grčiji, Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem po večini velja pravilo, da je nezaščiten ogenj strogo prepovedan. Slednje velja predvsem za Grčijo, ki je po katastrofalnih požarih leta 2007 močno poostrila svojo požarno varnost.

Izkoristite ograjene žare
Če si boste med svojim dopustom lahko privoščili čevapčiče, zrezek ali nabodala na žaru, je odvisno od kampa do kampa. Tako pri nas kot tudi v mnogih tujih državah kampi poskrbijo za zidane ali ograjene žare, kjer lahko uživate brez skrbi, da se bo ogenj razširil.

Bodite pazljivi
Z netenjem ognja v požarno najbolj ogroženem delu leta prihajajo tudi odgovornosti. Če ste torej med tistimi, ki si dopusta nikakor ne morete predstavljati brez žara, upoštevajte naslednje varnostne nasvete:

  • Žara ne postavljajte blizu šotora. Z malo nesreče se bo vaše nekajdnevno domovanje spremenilo v kup pepela.
  • Izogibajte se mestom, kjer je veliko grmičevja, dreves ali drugih hitro vnetljivih materialov.
  • Ne pozabite ograditi ognja! Okrog postavite veliko kamenje, da se ogenj ne bo širil.
  • Nikoli na ogenj ne dajte plastike in drugih toksičnih materialov. Dim bo zmotil vaše sosede, poleg tega pa bi takšen ogenj v veliki meri prispeval k onesnaževanju okolja.
  • Nikoli ne puščajte ognja brez nadzora. Preden odidete, se prepričajte, da je ogenj popolnoma ugasnjen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.