Magazin
1 ogledov

Kmalu Svetovna digitalna knjižnica

Na sedežu Unesca v Parizu so podpisali sporazum za postavitev Svetovne digitalne Žurnal24 main
Unesco je naznanil, da bo na internetu v okviru Svetovne digitalne knjižnice kmalu mogoče brezplačno dobiti redka gradiva iz knjižnic.

Unesco in ameriška Kongresna Knjižnica sta v Parizu podpisala sporazum za postavitev Svetovne digitalne knjižnice. Ta bo digitalizirala enkratna in redka gradiva iz knjižnic in drugih kulturnih institucij po svetu, da bodo brezplačno dosegljiva na internetu. Med tem gradivom bodo rokopisi, zemljevidi, knjige, partiture, zvočni posnetki, filmi, tiski in fotografije.

 
 

Knjižnice so ključne za zagotovitev univerzalnega dostopa do informacij.

Generalni direktor Unesca Koičiro Matsuura

 
Delegati iz 193 držav članic Unesca lahko v naslednjih dneh na sedežu organizacije v Parizu preverijo in testirajo prototip knjižnice. Ta deluje v arabskem, kitajskem, angleškem, francoskem, ruskem in španskem jeziku, šestih uradnih jezikih Združenih narodov, pa tudi v portugalščini.

Unesco in Kongresna knjižnica sta prototip razvila v sodelovanju z Aleksandrijsko knjižnico, Narodnimi knjižnicami iz Egipta, Brazilije in Rusije ter z Rusko državno knjižnico.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.