Magazin
29 ogledov

Kmalu vstopnina v Benetke?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V Benetkah se že dolgo razpravlja o posebni "vstopnini" v mesto za turiste. Ta naj bi morda prav kmalu doletela vsaj vse tiste, ki v mesto pridejo z vlakom, letalom ali ladjo.

Da so Benečani sploh začeli razmišljati o nekakšni vstopni taksi v otoški del mesta, so seveda krive velikanske množice turistov, ki se v Benetke zgrinjajo prav vsak dan v letu. Benečane in mestno oblast pri vsem tem najbolj jezi, da velika večina vseh, ki pridejo občudovat njihovo mesto, ostane le en dan, hrano in pijačo pa si – v strahu pred razvpito visokimi cenami – skoraj vsi prinesejo kar s seboj. Zato Benetke ostanejo brez veliko denarja, ki ga nujno potrebujejo za obnovo kanalov, mostov, palač, spomenikov in drugih delov mesta.

Res samo en evro?
Ideja o turistični vstopnini v Benetke se je že na začetku pokazala za zelo kontroverzno in ima vsaj toliko nasprotnikov kot podpornikov. Ena glavnih kritik je, da bi vstopnina le še okrepila podobo Benetk kot zgodovinskega in kulturnega tematskega parka, "Disneylanda za odrasle". Italijanska vlada sicer še vedno ni sprejela odločitve, da Benečanom dovoli začetek zaračunavanja takse za turiste, beneška vlada pa načrt seveda že ima. Vstopnino bodo pobirali vsaj na mednarodnem letališču Marco Polo, na železniški postaji Santa Lucia in tam, kjer se potniki izkrcavajo z velikih križarskih ladij. In kako globoko bo nekoč, morda že kmalu, treba pobrskati po žepu? Da turistov ne bi odgnali, vstopnina ne bo visoka, pravijo v Benetkah. Massimo Cacciari, ki je mestu načeloval pred zdajšnjim županom Giorgiom Orsonijem, je za tiste, ki prispejo s križarkami, v preteklosti že predlagal en evro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.