Magazin
207 ogledov

Ko bom velik, bom policaj

Nasilneža so prijeli mariborski policisti. Žurnal24 main
Za poklic policista je veliko zanimanja, saj se je na razpis za 150 delovnih mest prijavilo tisoč kandidatov.
˝Od 1. januarja 2004 pa do danes smo pri policiji zaposlili 1.064 kandidatov za policiste, v istem obdobju pa je policijo zapustilo 888 uniformiranih policistov,˝ pravi Nuška Tavčar , predstavnica policije za odnose z javnostmi, in dodaja: ˝Na oba letošnja razpisa se je prijavilo občutno več kandidatov, kolikor je bilo razpisanih prostih mest. Iz tega lahko sklepamo, da je poklic policista še vedno zelo zaželen, v prihodnosti pa bi z ustalitvijo razmer na policiji lahko le še pridobival.˝

Nezadovoljni zaradi plač
V zadnjem času so poleg pomanjkanja kadra veliko govorili tudi o prenizkih plačah in slabih pogojih za delo. Teodor Groznikar , sekretar Združenja policistov Slovenije, pa to komentira: ˝Samo letos je policijske vrste zapustilo okoli 40 policistov, kar je velik problem. Večina jih je odšla v zasebni sektor, nekaj tudi v Slovensko vojsko, kjer so boljši plačilni pogoji.˝

Plače primerljive z drugimi
˝Plača prometnika začetnika je približno 750 evrov neto na mesec, plača policista z nekaj leti delovne dobe pa je približno sto evrov višja,˝ še pravi Tavčarjeva. ˝Povprečna bruto plača policista z vsemi dodatki za delo v manj ugodnih delovnih pogojih pa je 1.100 evrov in je primerljiva s tistimi v drugih sektorjih. Pri kadrovanju smo sicer zelo omejeni, saj lahko na novo zaposlimo le toliko policistov, kolikor se jih upokoji ali na kakšen drug način zapusti policijo. Poleti je primanjkovalo 49 policistov, na leto se povprečno upokoji 170 policistov, nekaj pa je tudi izrednih odpovedi. Tako je bilo tudi letos,˝ dodaja Tavčarjeva.

MINI INTERVJU: Nuška Tavčar, predstavnica policije: Opozarjanje, ne samo kaznovanje

Nuška Tavčar © Saša Despot

 
Ali bo poklic policista v prihodnosti končno le začel pridobivati na veljavi?
Poklic policista je težek in stresen, zato je pri njem tudi večja fluktuacija. Vseeno pa ta ni tolikšna, da bi bila skrb vzbujajoča.

Kaj pa podatki, da naj bi policisti množično zapuščali policijske vrste in odhajali v zasebni sektor?

Ne moremo reči, da policisti množično zapuščajo naše vrste. Za to preprosto ni zadostnih podatkov. Nasprotno, dokaz, ki govori v prid poklica policistov sta ravno dva letošnja razpisa, kjer smo dvakrat razpisali med 150 in 200 prostimi delovnimi mesti, na razpis pa se je nato prijavilo prvič 700, septembra pa celo 1000 kandidatov.

A vendarle je bilo v medijih veliko govora o tem, da so policisti preslabo plačani za delo v težkih pogojih. Kako to komentirate?
Nedavno je bil glede plačilnih razredov le dosežen dogovor. Delovne razmere pa se po naših podatkih izboljšujejo in ne slabšajo. Res pa je, da je za konkreten premik na bolje potreben čas.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.