Magazin
298 ogledov

Ko je bolečina užitek

null Žurnal24 main
Bičanje, polivanje z voskom, zadrževanje kisika z vrečko na glavi, prebadanje intimnih delov, žigosanje z razbeljenimi predmeti, praskanje z ostrimi orodji – da, vse to nekateri imenujejo seks!

V medijih še vedno odmeva novica o smrti igralca Davida Carradina, za katerega naj bi bile usodne spolne igrice, zato smo se o tej temi pogovarjali s psihiatrom Slavkom Ziherlom. "V osebnosti ljudi s sadomazohističnimi nagnjenji mora biti nekaj, kar je šlo narobe v razvoju ," meni Ziherl, ki se s primerom sadomazohizma še ni srečal.

Kaže se vpliv staršev

"Po navadi so to ljudje, ki imajo slabe prve izkušnje v spolnosti, ena od možnosti je tudi, da so bili v otroštvu zlorabljeni," nadaljuje Ziherl in poudarja, da je za spolnost v odrasli dobi izjemno pomemben tudi odnos staršev do spolnosti. Za marsikatere je to tabu, zato se o tem doma ne pogovarjajo. "To je vsekakor slaba popotnica za poznejše izkušnje," pravi Ziherl in dodaja, da nekih posplošitev ni ter da je treba vsakega človeka jemati posamezno, saj ima za takšno vedenje vsak svoje razloge.

 

Sadizem in mazohizem

Sadizem je spolna sprevrženost, pri kateri človek uživa v mučenju in poniževanju sočloveka. Mazohizem pa je spolna sprevrženost, pri kateri želi biti človek podrejen, trpi v bolečini in pri tem spolno uživa.

"Če nekdo uživa v sadističnem spolnem odnosu in ni osebnostno moten, si poišče partnerja, in šele ko ga spozna, razkrije svoje želje po sadističnem odnosu. Eden od partnerjev torej ponudi, drugi sprejme in tako lahko govorimo o dogovorjenem sadomazohističnem odnosu," pravi Ziherl, ki meni, da s tem ni nič narobe. "Narobe je samo, če preveč tvegata in se poškodujeta ali če kdo ob tem celo izgubi življenje," je zaključil psihiater.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.