Magazin
377 ogledov

Ko najstnik noče v šolo

najstnica, balon, dekle Žurnal24 main
Kadar najstniki nočejo v šolo, ostanite mirni in izberite iskren pogovor.

"Najstnikov upor proti šolskemu sistemu starše pogosto spravlja ob živce. Toda to je trenutek, ko se moramo zares ustaviti, kajti otrok nam kaže, da potrebuje pomoč in podporo. Da ne ve, kaj bi. Da se je tudi njemu nabralo preveč,” opozarjata Matjaž Nemanič in Tadeja Milivojevič Nemanič, imago edukatorja in vodji seminarjev pri Familylabu.

V teh trenutkih je pomembno, da ne obupate, da se težave lotite preudarno in spoštujete nekaj bistvenih načel:

  • Povejte, da vas je strah. Namesto pridige o tem, kaj bi bilo prav, otroku raje povejte resnico. “Povejte mu o tem, kako ste negotovi, kakšni strahovi in skrbi se vam podijo po glavi, in pokažite jim sebe – s čustvi vred,” svetujeta terapevta.
  • Pustite otroku čas. Ne pričakujte ali celo zahtevajte takojšnjega odgovora. Tudi otrok po mnenju terapevtov potrebuje čas, da premisli o vaši resnici in predvsem o vašem popolnoma drugačnem pristopu k reševanju težav. Bodite potrpežljivi.
  • Spoštujte odločitve.Če mladostniku naložimo odgovornost za šolo, potem moramo spoštovati tudi njegove odločitve v zvezi s tem, kakršnekoli že so. In včasih je lahko njegova odločitev tudi, da v šolo ne gre več,” pravita terapevta. Prav to je po njunem mnenju za starše najtežje. Obenem starše mirita in poudarjata, da so taki primeri izjemno redki in večinoma časovno omejeni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.