Magazin
76 ogledov

Ko naslanjač postane pisarna

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
V iskanju zaposlitve nikar ne spreglejte ponudbe del, ki jih lahko opravljate od doma, saj je paleta zelo pestra.

Delo od doma omogoča fleksibilen delovni čas in malo stroškov za službena oblačila, a zato je potrebne veliko več motivacije, da vas udobje doma ne poleni.

Pojdite na svoje. Izkoristite priložnost, da bi postali sam svoj šef, in ustanovite svoje podjetje. Odprete lahko svetovalnico za področje, na katerem ste strokovnjak, pa naj bodo to finance ali športna prehrana. Če ob tem postavite še spletno stran, toliko bolje. Ob začetnem kapitalu veliko več od znanja, telefona in računalnika sploh ne potrebujete.

Nikoli dolgčas. Delo od doma je lahko tudi zelo dinamično; med takšna nedvomno spada skrb za tuje hišne ljubljenčke. Med sprehajanjem psov tako lahko združite prijetno s koristnim. Dolgčas vam ne bo tudi, če se ukvarjate z izdelovanjem umetniških izdelkov; v prednovoletnem času, ki prihaja, se lahko lotite izdelovanja voščilnic ali okraskov, ki jih nato prodate trgovinam ali prek interneta. Vedno drugačno je tudi ukvarjanje s kozmetičnimi storitvami; stranke lahko sprejemate na domu ali se k njim odpravite vi.

Zavajanje. Nikar ne nasedajte obljubam o tisočih evrov, ki jih boste zaslužili s spletno ali telefonsko prodajo, in nikar ne vlagajte denarja v posle, ki jih ne poznate!

Skrivnostna zaposlitev. Razvoj tehnologije vam danes omogoča tudi to, da se iz domačega naslanjača zaposlite kot skrivnostni kupec spletnih trgovin. Gre za preverjanje ponudbe trgovin in učinkovitosti njihovih uslug: kaj ponujajo in kako se zaposleni obnašajo do kupca pred, ob in po opravljenem nakupu. Skrivnostne kupce v poslovalnice pošlje vodstvo podjetja, da bi ugotovilo prednosti in slabosti svoje ponudbe in preverilo delo zaposlenih. Delo skrivnostnega kupca ni primerno za vsakogar, saj je dober skriti kupec le tisti, ki je natančen opazovalec in dovolj diskreten, da zaigra vlogo običajnega kupca. Seveda je za delo od doma obvezno poznavanje interneta in urejevalnikov besedil, pred začetkom dela pa se je treba udeležiti usposabljanja. Med prednosti dela spadata predvsem fleksibilen delovni čas in pestrost dela, nikar pa si od izpolnjevanja poročil o skrivnostnem nakupu ne obetajte bajnih zaslužkov.

Tudi to je služba. Nekatere vrste dela od doma so nenavadne in daleč od dolgočasnosti izpolnjevanja obrazcev. Tako je na primer v tujini prek spleta možno delati kot virtualni inštruktor golfa, ki daje napotke prek videa, bralec tuje elektronske pošte, ki poskrbi za to, da prav vsa neželena sporočila romajo v smeti, ali pa od doma ponujate osnovne zdravniške nasvete in ste zaposleni kot spletna medicinska sestra. V Sloveniji na tako zanimive vrste dela od doma še čakamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.