Magazin
50 ogledov

Ko prtljaga ne pride na cilj

Naj kovček ne konča na drugi plaži kot vi. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Izgubljena ali poškodovana prtljaga lahko pokvari počitnice, zato se pred tem, kolikor je mogoče, zavarujte že doma.

Kakovosten kovček
Pri natovarjanju na letalo bo vaša prtljaga doživela veliko premetavanja in grobega ravnanja. Investirajte nekaj več denarja v kovček ali nahrbtnik višjega cenovnega razreda, ki bo vse to sposoben prenesti brez poškodb.

Ustrezne oznake
Zamenjave podobnih kovčkov se zgodijo zlahka, ob izgubi prtljage pa je pomembna hitra identifikacija. Prtljago zato opremite z vsemi potrebnimi podatki o lastniku – imenom, priimkom, naslovom in telefonsko številko. Podatke za vsak slučaj nalepite tudi na notranjo stran prtljage, saj se zunanje oznake hitro poškodujejo ali izgubijo.

Uporabite ključavnico
Večina kovčkov je opremljena s sistemom za zaklepanje, po navadi prek šifre oziroma kode. Ta ni le za okras – uporabite ga! Tako boste preprečili, da bi se kovček v nepravem trenutku odprl, vaša obleka in čevlji pa bi se raztresli po skladišču.

World Tracer – preverite, kje je vaš kovček. Lokacijo svoje izgubljene prtljage lahko s pomočjo identifikacijske številke, ki vam je dodeljena ob prijavi izgube, prek spleta spremljate s sistemom World Tracer. Tako boste v vsakem trenutku vedeli, koliko je vaš kovček oddaljen od vas in kje se nahaja. Več informacij na spletni strani Worldtracer.aero.

Zaščitni ovoj
Svojo prtljago lahko pred oddajo na letalo za nekaj evrov na posebnih avtomatih ovijete v zaščitno plastično folijo, ki jo varuje pred poškodbami.

Nahrbtniki

Prtljaga nepravilnih oblik, ki ima veliko pasov in ročajev, se med potovanjem po letališkem tekočem traku hitro kje zatakne in poškoduje. Pred tem se zavarujete tako, da odvečne trakove odstranite, naramnice ali dolge ročaje pa zavežete skupaj. Veliko letališč ima prav zato oddelek za posebno prtljago, kjer vam čez nahrbtnik poveznejo plastični ovoj ali vrečo.

Dragocenosti imejte ob sebi
Dragocene in tiste stvari, ki se lahko ob premetavanju kovčkov razbijejo ali poškodujejo, v ročni prtljagi vedno vzemite s seboj na letalo, svetujejo v Adrii Airways. Tako se boste zavarovali za primer izgube ali kraje prtljage, vaše stvari pa bodo obenem varne pred poškodbami.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.