Magazin
1203 ogledov

Ko se dojenček rodi z nogami naprej

Žurnal24 main
Lažjih porodov je 95 odstotkov, kar pomeni, da se dojenčki rodijo z glavico naprej, medtem ko je dojenčkov, ki se rodijo z nogami naprej, okoli 3 odstotke. Je tak porod za otroka in mamo lahko nevaren?

Velik vpliv na potek poroda ima otrokov položaj v materinem trebuhu. Ker se otrok po navadi v končni položaj, torej z glavico navzdol, obrne v sedmem mesecu nosečnosti, ste o tem, da se otrok ni obrnil in da bo morda prišlo do poroda z nogami ali ritko naprej, obveščeni že na rednem pregledu pred porodom. Z nogami ali ritko naprej se rodi približno tri odstotke otrok, o tem pa govorimo takrat, ko je otrok v sedečem položaju s prekrižanimi nogami, njegova zadnjica pa prva prečka materino medenico skozi maternični vrat.

Zakaj se otrok ne obrne?
Otrok v maternici pogosto menja svoj položaj, okoli sedmega meseca nosečnosti pa se obrne z glavico navzdol in si s tem zagotovi najudobnejši položaj, v katerem ostane do konca nosečnosti. A zakaj se ne obrnejo vsi otroci? Nekaterim preprosto zmanjka časa, pri nekaterih otrocih pa se lahko zgodi, da se njihove nogice zapletejo in je zaradi tega njihovo gibanje in obračanje oteženo. Drugi dejavniki pa so lahko premalo ali preveč porodne tekočine, poškodovana maternica ali nosečnost z dvojčki.

Porod
Ker je otrokova ritka mehkejša od glavice, se pri porodu maternični vrat ne raztegne toliko kot pri navadnem porodu, drugačna struktura in položaj otrokovega telesa pa pogosto privedeta do poroda s carskim rezom. Za vaginalni porod pa se po navadi odločijo pri materah, ki nosijo manjšega dojenčka in imajo dovolj veliko medenico.

Spodbudite otroka, da se bo obrnil v pravi položaj

Ste vedeli, da lahko z nekaj povsem preprostimi vajami spodbudite svojega otročička, da se bo obrnil v pravi položaj, to je z glavico navzdol? Lažjih porodov je 95 odstotkov, kar pomeni, da se dojenčki rodijo z glavico naprej, medtem ko je dojenčkov, ki se rodijo z nogami naprej, okoli tri odstotke. Je tak porod za otroka in mamo lahko nevaren? Poskusite s tremi vajami:

  • Postavite se na vse štiri, s koleni in komolci se naslonite na tla, zadnjica naj bo dvignjena. Z boki in zadnjico migajte levo in desno, gor in dol, vajo pa ponavljajte do dvajset minut. Po končani vadbi si vzemite dve uri počitka in se šele nato lotite druge vaje.
  • Lezite na tla, pokrčite noge in dvignite zadnjico, pod katero si položite dve ali tri blazine. Z dvignjeno zadnjico migajte levo in desno, gor in dol. Tudi to vajo ponavljajte do dvajset minut in si nato vzemite nekaj ur počitka.
  • Pri tretji vaji se plazite po vseh štirih. Lahko si zaščitite kolena in dlani. Tudi to vajo izvajajte do dvajset minut.
Omenjenim vajam posvetite dan ali dva in nato preverite otrokov položaj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.