Magazin
44 ogledov

Ko strah pred lažjo hromi zvezo

Žurnal24 main
Brskanje po pošti, žepih, zasliševanje kje, kdaj, s kom. Ker vas je strah, da vam partner laže, postane to (skoraj) kompulzivno vedenje. Vas zanima, kje so korenine in kako si pomagati?

Za premagovanje strahu najprej bodite natančni in se vprašajte, zakaj vas je strah in kako se tega otresti čim prej ter kaj morate storiti, da se boste znova počutili varnega ob  svojem partnerju, svetuje družinska terapevtka Dragica Marta Sternad.

Korenine tudi v otroštvu
"Tovrsten strah je lahko zaradi slabe lastne samopodobe, zaradi zaupanja, ki ga partner ne more več pridobiti nazaj, ker je bilo to zlorabljeno, ali pa iz strahu pred samim seboj, veliko preveč. Tudi laž ali pa prevara imata svoje korenine. Lahko gre za kršenje dogovora o tem, da od svojega partnerja pričakujemo zvestobo, spolno in čustveno predanost, izpolnjeno potrebo po ljubezni in razumevanju,"
doda. Pretiran strah pred lažjo partnerja, ki lahko resno hromi vaše življenje in zvezo, ima lahko korenine v izkušnjah, ki ste jih imeli v preteklih zvezah "ali v pridobljenih vzorcih svojih staršev, ki jih zasejejo v otroke in ti z njimi odrastejo," pravi sogovornica.   

Strahu bi tako lahko rekli tudi neke vrste radar, ki je v človeštvu v nevarnih preteklih stoletjih dobro služil. Včasih je neki strah lahko tudi samo pretveza za kaj drugega, veliko hujšega.
Dragica Marta Sternad
Pogovor: zmagovita formula uspeha
Sternadova opozarja, da je najpomembneje, da za ceno lastnega zdravja naredite korak in o vsem, kar je povezano s partnerjem, spregovorite najprej z njim. V zmagovito formulo uspešne zveze marsikateri strokovnjaki danes uvrščajo predvsem pogovor in zaupanje. Zato partnerju "zaupajte svoje strahove, naj vam pri premagovanju le-teh in pri pridobivanju ponovnega zaupanja sam najprej pomaga. Morda pa tudi obiščeta skupaj svetovalca, ki vama bo zaradi čustvene nevpletenosti lahko še najbolje pomagal," zaključi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.