Magazin
26 ogledov

Ko študent po avto gre

Čeprav študentje gledajo na vsak evro, se v začetni nakup vseeno splača vložiti Žurnal24 main
Študentje in študentke, ki so se pred deset in več leti ponašali z lastnimi avtomobili, so bili redki. Dandanes imeti avtomobil v času študija ni več privilegij.

Do njega lahko študent pride z delom prek študentskega servisa, s pomočjo staršev ali s posebenim študentskim kreditom, ki ga ponujajo številne banke.

Ponudba velika, želje tudi
Ponudba dostopnih, a vseeno dobrih avtomobilov na trgu rabljenih vozil je velika. Branko Sitler, vodja maloprodaje rabljenih avtomobilov pri Avtotehni Vis, nam je pojasnil, da študente najbolj zanimajo vozila nižjega in nižjega srednjega razreda. Pri tem jih seveda najbolj zanima cena, saj so za avtomobil v povprečju pripravljeni odšteti od 2.500 do 3.000 evrov. Bodoči lastniki veliko pozornosti namenijo tudi opremljenosti avtomobilov. Z avtomobilom brez klimatske naprave je tako danes le stežka skleniti kupčijo.

Poceni ni vedno res poceni
Pri nakupu rabljenega avtomobila morajo biti študentje pozorni na več stvari, v prvi vrsti na lastne sposobnosti plačevanja vedno višjih stroškov registracije in zavarovanja, goriva ter vzdrževanja. Prav tako na poznejše stroške zelo vplivata starost in obrabljenost avtomobila. Pri okoli 100.000 kilometrih je čas za veliki servis, menjava obrabljene sklopke pa vas mimogrede stane nekaj dodatnih sto evrov, izrabljene gume prav tako.

Potrjena servisna knjižica je dober kazalnik, kako je bil avto vzdrževan, prav tako se da iz ohranjene notranjosti in kratke preizkusne vožnje hitro razbrati dejansko skrb prejšnjega lastnika. Varnost mora biti kljub študentski uporabi vozila v ospredju, čeprav pri starejših vozilih prihaja do velikih razlik. ABS naj bo pri nakupu obvezna izbira, varnostni mehovi prav tako. Dodatki za udobje, kot so audio oprema, so drugotnega pomena.

Vsekakor se v začetni nakup splača dodati nekaj sto evrov in se zato peljati ceneje in varneje, kot pa da bi z nenehnimi popravili ali pogostejšimi tehničnimi pregledi pozneje izgubljali živce, čas in denar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.