Magazin
1082 ogledov

Koliko možnosti imam, da zanosim?

Ali sem noseča? Test za odkrivanje nosečnosti vam bo dal hiter in zanesljiv odgo Žurnal24 main
Kolikšne so pravzaprav možnosti, da zanosite takrat, ko to načrtujete? Kakšni so prvi znaki, ki povedo, da ste noseči? Jih boste z lahkoto prepoznali? Kako deluje test za hitro odkrivanje nosečnosti?
Koliko možnosti imam, da zanosim?
Zdrav, ploden par ima skozi mesečni ciklus približno 25 odstotkov možnosti za zanositev. Ali povedano drugače, tudi če poskušate zanositi med plodnimi dnevi, se to lahko zgodi v enem od štirih poskusov. Bodite potrpežljivi. Le četrtina parov zanosi v enem mesecu po prekinitvi uporabe kontracepcije, dve tretjini pa v obdobju šestih mesecev. Koliko časa boste za zanositev potrebovali vi, je poleg zdravstvenih dejavnikov odvisno predvsem od sreče, zato nikar ne skrbite, če se vam ne posreči v prvih poskusih.

Prvi znaki, ki kažejo, da ste morda noseči
Izostanek menstruacije je ponavadi prvi znak, ki ga ženska opazi, ko zanosi. Pa je res pokazatelj nosečnosti? Da ne bi bili razočarani, še posebno če je vaša menstruacija neredna, počakajte nekaj dni, preden se odločite za opravljanje testa za hitro odkrivanje nosečnosti. Med tem opazujte druge znake, ki lahko kažejo, da ste noseči. Pozorni bodite na dojke, ki so lahko bolj napete, vonjave, ki vas lahko nenadoma začnejo motiti, jutranje slabosti in nihanje razpoloženja. Vendar si zapomnite, da kljub nosečnosti teh znakov morda ne boste zaznali. Več o tem si lahko preberete v članku: Prepoznajte znake nosečnosti.

Test za hitro odkrivanje nosečnosti
Ste opazili znake, ki kažejo, da ste morda noseči? Najhitreje in hkrati zelo zanesljivo se boste o tem prepričali s testom, za zgodnje odkrivanje nosečnosti. Tako imenovani urinski testi so na voljo brez recepta v lekarnah in drogerijah, merijo pa prisotnost nosečniškega hormona HCG (človeški horionski gonadotropni hormon) v urinu. Hormon se pojavi kmalu (ponavadi po 10 dneh) po vgnezditvi oplojene jajčne celice v maternično steno, zato test pokaže rezultate takoj prvi dan izostale menstruacije. Hitri testi so ponavadi plastične paličice, ki imajo na eni strani posebno okence, ki se pri pozitivnem rezultatu hitro obarva. Kaj pomeni določena barva ali črtica, prej preberite v priloženih navodilih. Najpogostejši način testiranja je, da konec testne paličice zmočite z urinom. Priporočljivo je, da test opravite z jutranjim urinom, saj je v njem koncentracija hormona najvišja. Zanesljivost testa je 99-odstotna, rezultat pa je znan že v nekaj minutah.

Krvni test
Ženske krvni test navadno opravijo po tem, ko se že doma, s testom za zgodnje odkrivanje nosečnosti se prepričajo, da so noseče. Prek nosečniškega hormona HCG se lahko natančno določi datum zanositve.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.