Magazin
114 ogledov

Koliko stane povprečni najstnik na leto?

najstniki naprave igranje telefon Shutterstock
Povprečni najstnik svoje starše na leto stane 7.262 evrov, skoraj polovico tega zneska pa gre za hrano.

Po rezultatih nove raziskave starši za svojega najstniškega otroka na leto povprečno zapravijo 7.262 evrov. Če bi preračunali drugače, na mesec bi za najstnika, ki še živi pri starših, odšteli 603 evre, če živi pri njih do 19. leta, potem bi številka narasla na 51 tisoč evrov.

Za kaj vse gre denar

Vsako leto gre nekaj več kot 3.600 evrov za hrano in pijačo, poleg tega pa so še stroški za telefon, prevoz, oblačila in vse napravice, ki jih mladi morajo imeti. Na leto se za napravice zapravi več kot 174 evrov, več kot 116 za glasbo, DVD-je in igrice, 248 pa za oblačila in čevlje. Za počitnice gre še dodatnih 244 evrov. Nekaj denarja gre še za žepnino, kozmetiko in druge potrebščine. Nenehno gledanje televizije, igranje računalniških igric in puščanje prižgane luči na mesec vzame 27 evrov, neskončno pogovarjanje po telefonu pa znese še dodatnih 23 evrov. Za prevoz do šole je povprečno treba odšteti 26 evrov, za prevoz otrok pa še dodatnih 30 evrov za gorivo.

Veliko staršev prosi otroke za pomoč

Po navedbah raziskave se 60 odstotkov staršev na koncu zaradi zneska, ki ga plačajo, prepira s svojim otroki. Ne glede na visoke stroške le ena desetina staršev prosi svoje otroke, da prispevajo k celotnemu znesku, manj kot polovica pa jih o tem namerava prositi, ko dobijo službo in imajo svoj zaslužek.

"Otroci so dragi, ne glede na starost, vendar se zdi, da je treba zanje, ko enkrat postanejo najstniki, odšteti še več denarja," je povedal Andy Oldham, direktor spletne strani Quidco.com, ki je opravila raziskavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.