Magazin
406 ogledov

Konec plesnivih sten

Naj pomlad vstopi tudi v vaše stanovanje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Plesen je nevarna za zdravje, zato se je čim prej znebite. Uporabite primerne zidne barve.
Nad plesen z apnom. Naraven način zaščite pred plesnijo je tudi barvanje sten z gašenim apnom, ki se že od nekdaj uporablja za premaz sten v prostorih z veliko vlage. Poleg preprečevanja plesni deluje tudi dezinfekcijsko, poleg klasične bele barve pa ga lahko mešamo tudi z nekaterimi naravnimi pigmenti.

Zima na slabo izolirane stene pogosto prikliče plesen, pomlad pa je odličen čas za to, da jo preženete. Pri hujših primerih se je je treba lotiti z večjimi posegi, pri manjših madežih je dovolj že uporaba pravilne zidne barve.

Odpravite vzroke
Poskrbite za boljše tesnjenje oken ali popravite cev, ki pušča oziroma zamaka. Šele ko odpravite vzrok za nastanek plesni, se lahko lotite popravila škode in preprečevanja vrnitve plesni. Če težav ne odpravite, se bo plesen čiščenju in barvanju navkljub kmalu vrnila.

Plesen uničite
Mesta, ki jih je napadla plesen, najprej prekrijte s sredstvom za njeno odstranjevanje in jo nato obrišite z zidu. Brez uporabe sredstva, ki plesen uniči, se ta lahko razširi na druge prostore, nevarna pa je tudi za vaše zdravje.

Priskrbite si sušilec. Ko ravni vlažnosti v prostoru ne morete znižati s tehničnimi posegi, se odločite za nakup sušilca zraka. Cene se gibljejo od dobrih deset evrov za preproste razvlaževalce do več sto evrov za večje naprave. Nekatera podjetja ponujajo tudi najem naprave za več dni.

Pobarvajte
Tretji korak je barvanje zidu s posebno barvo, ki je odporna proti plesni, ali z navadno barvo, ki ste ji primešali sredstvo proti plesni.

Poskrbite za zračenje
Pomembno pri preprečevanju vrnitve plesni je tudi ustrezno ogrevanje in zračenje prostora ter skrb za to, da se v njem ne nabira vlaga.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.