Magazin
321 ogledov

Kopanje novorojenčka

kopanje, otrok, dojenček, kopalna kad, banja Shutterstock
Prvih nekaj tednov novorojenčka ni priporočljivo kopati v kadi. Sprva bo kopanje napor zanj in za starše, a sčasoma bo za vse postalo prijetno dnevno opravilo.

Prvih nekaj tednov se zaradi ostanka popkovine, ki se celi, izogibajte kopanju v kadi. Novorojenčka umivajte z navlaženo krpo za umivanje, ki jo namočite v mlačno vodo. Pogosto mu umivajte obraz in roke, pri vsaki menjavi plenic pa očistite spolovilo in zadnjično odprtino. Ko se popek zaceli, lahko novorojenčka začnete navajati na kopel. Ker je novorojenček še zelo droben, lahko za kopanje uporabite majhno plastično kad ali kuhinjsko korito.

Čeprav nekateri starši dojenčka umivajo vsak dan, to ni potrebno, vse dokler se otrok ne začne plaziti in se umaže. Do takrat je dovolj, če malčka okopate dvakrat na teden. Sprva vas bo morda ob kopanju strah, a kmalu se boste privadili na zvijajoče se, mokro in milnato bitjece. Nekaterim dojenčkom je kopanje v topli vodi pravi užitek, zato ga lahko kopate dlje časa. Če pa med kopanjem joka, ga umijte kar se da hitro. Kopalnica naj bo vedno topla.

Priprava na kopel

  • Zberite na kup vse potrebne stvari – brisače, plenice in oblačila.
  • Kad napolnite s pet do sedem centimetrov vode, temperatura pa naj ne presega 37 stopinj Celzija.
  • Dojenčka slecite do golega. Če med vsakim kopanjem joka, sprva plenice ne odstranjujte, saj mu bo dala povečan občutek varnosti.
  • Postopoma dojenčka namočite, začnite pa pri nogah. Z eno roko mu podprite vrat in glavico. S skodelico mu polivajte vodo po celem telesu, da mu ne bo premrzlo.
  • Uporabite nežno milo, vendar ne preveč, da ne izsušite kože. Umijte ga z roko ali krpo za umivanje od glavice do pet, spredaj in zadaj. Glavico lahko umijete s krpo in milom, medtem ko oči in cel obraz očistite z navlaženimi kosi vate, a brez mila. Če se je v kotičkih nosnic ali oči nabrala zasušena sluz, se jo narahlo večkrat dotaknite, da se zmehča, nato pa jo obrišite. Z vatirano palčko očistite ušesa in popek.
  • Temeljito sperite milo s telesa s pomočjo skodelice, obrišite pa ga s čisto krpo. Iz kadi ga dvignite počasi, z eno roko podprite vrat in glavo, z drugo pa zadnjico. Prsti naj bodo okoli enega stegna. Dojenčki so zelo spolzki, ko so mokri.
  • Zavijte ga v brisačo in trepljajte do suhega. Če se koža še vedno lušči, po kopeli nanesite nežno olje za otroke. Namestite mu plenice, ga oblecite in mu dajte poljubček na dišečo glavico.


Obvezna varnost

  • Dojenčka nikoli ne pustite brez nadzora, niti za minuto. Če zvoni telefon ali pri vhodnih vratih in mislite, da je nujno, da se javite, zavijte dojenčka v brisačo in ga odnesite s seboj. Dojenček se lahko utopi v manj kot treh centimetrih vode v manj kot 60 sekundah.
  • Dojenčka nikoli ne položite v kad, ko voda še teče. Temperatura vode se lahko hitro spremeni, prav tako pa globina kopeli.
  • Temperatura vode naj bo med 36 in 37 stopinjami Celzija. Izmerite jo s termometrom.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.