Magazin
50 ogledov

Kosmatinček ni barbika

Najnovejša študija je pokazala, da priljubljeni domači ljubljenček pes proizvede Žurnal24 main
Večinoma psov ni smiselno oblačiti, saj postanejo manj odporni.

Psa je v toplejših mesecih povsem nepotrebno oblačiti. Kot pravi veterinar Matija Ježek, pa mu s tem tudi v hladnejših mesecih zmanjšamo odpornost.
Postopno prilagajanje. "Pse, ki imajo malo dlake, na primer gole kitajske pse in podobne, je smiselno oblačiti, drugih pa ne," svetuje veterinar Matija Ježek in dodaja, da je treba psa, čeprav je hišna žival, navaditi na vse. Kar pa ne pomeni, da lahko psa, ki se rad greje pri radiatorju, kar takoj peljete ven na -5 stopinj Celzija. Ježek svetuje počasno prilagajanje nizkim temperaturam in več gibanja, ki bo ogrelo kosmato kepico.

Na trgu je sicer na voljo veliko oblačil za pse: podloženih, vodoodpornih, različnih barv in celo modnih znamk. Na voljo so tudi pelerine, za katere Ježek meni, da jih male živalice prav tako ne potrebujejo: "Psi so večinoma že zamenjali dlako za zimsko, tako da se kapljice odbijajo od njega."

Če psa zunaj zebe, naj rešitev ne bo oblekica, čeprav je možnost preprostejša. Pes naj se raje aktivneje giblje.
Matija Ježek
Tresalčki in bubančki. Za pse, ki se zunaj ob nizkih temperaturah nenehno tresejo kot šiba na vodi in ste prepričani, da ne zato, ker bi se bali, je oblačilo le smiselno. Prav tako boste več koristi kot škode naredili, če boste bolnega kosmatinčka zavili v oblačilo.

Varnost. Odbojna oblačila so edina oblačila, ki so za vašega kosmatinčka koristna, saj je v dneh, ko se megla zadrži tudi čez dan in je vidljivost slabša, zaradi njih bolj viden in tako tudi bolj varen. Oblačila so iz platna. Za vse, ki se želite modno uskladiti s svojimi ljubljenčki, je v trgovinah za male živali na voljo tudi telovnik z odtisom šapic, namenjen lastnikom malih živali.

Zaščitite tačke pred soljo. Zapadel je prvi sneg in cestarji že veselo posipajo ceste in pločnike, med drugim tudi s soljo. Ta draži in tudi razjeda blazinice, kar je za psa sila neprijetno, ranjena blazinica pa je tako še dovzetnejša za bakterijske okužbe.

Vazelin in copatki. Le vsakokratno splakovanje tačk po sprehodu vedno ne zadostuje. Veterinar Matija Ježek za zaščito tačk svetuje, da jih namažete s posebnim vazelinom. Druga možnost pa so copatki, ki se jih pretežno uporablja na že poškodovanih tačkah. Gre za čeveljčke, ki se jih dobesedno obuje na šapice, obstajajo pa tudi različne velikosti in materiali. "Čeveljčki so zanimivi, kadar je oster sneg ali led, če je moker sneg, pa ni te potrebe," razlaga Ježek. Tako vazelin kot copatki so na voljo v trgovinah za male živali, njihova cena pa se giblje od deset evrov. Velikost copatkov določite tako, da izmerite premer tačke na najširšem delu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.