Magazin
1 ogledov

Kozarček ne škodi

nosečnost, nosečnica Žurnal24 main
Najnovejše raziskave so pokazale, da občasno, vendar izredno omejeno uživanje lahkih alkoholnih pijač med nosečnostjo razvoju otroka ne škodi.

Raziskave britanskih znanstvenikov so pokazale, da otroci, katerih matere so med nosečnostjo do dvakrat tedensko uživale alkoholne pijače, niso nič bolj izpostavljeni razvoju kognitivnih ali vedenjskih težav kot otroci mater, ki so se med nosečnostjo alkohola popolnoma vzdržale. Strokovnjaki so v raziskavo vključili več kot enajst tisoč britanskih otrok in njihovih mater. Mlade mamice so tako redno beležile količine popitega alkohola med nosečnostjo, raziskave pa so se nato osredotočile tudi na njihove otroke, vse do dopolnjenega petega leta starosti. "Rezultati naših raziskav zaenkrat kažejo, da pri otrocih, katerih matere so med nosečnostjo uživale do dve merici alkohola tedensko, ni vidnih kakršnihkoli socio-emocionalnih ali kognitivnih vedenjskih sprememb in zmanjšanih razvojnih dosežkov v primerjavi z otroki mater popolnih abstinentk," razlagajo raziskovalci z oddelka za epidemiologijo in javno zdravje na University College London.

Vseeno raje ne
Vprašanje, ki se je ob tem porajalo in bilo predmet številnih razprav, je bilo: Ali je vendarle pametno uživati alkohol med nosečnostjo? Vsekakor je dokazano, da prekomerno popivanje med nosečnostjo škodi plodu, so pa natančnejši učinki vnosa manjših količin alkohola še zmeraj manj jasni. Prav tako se še zmeraj ne ve natančno, kako deluje pitje alkohola na malčka med dojenjem. Strokovnjaki tako v večini še zmeraj ostajajo mnenja, da se je alkohola med nosečnostjo sicer bolje vzdržati, se pa strinjajo, da kozarec vina v devetih mesecih zagotovo ne bo vplival na razvoj otroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.