Magazin
7 ogledov

Kristalno oko za Kratke stike

Celovečerec režiserja Janeza Lapajneta (v sredini) je v Montrealu prejel glavno Žurnal24 main
Celovečerni igrani film Kratki stiki v režiji Janeza Lapajneta je na mednarodnem filmskem festivalu Eurofest 2008 v Montrealu prejel glavno festivalsko nagrado, kristalno oko za najboljši film.

Na letošnjem festivalu, ki je potekal od 19. do 25. septembra, so se za nagrade potegovali filmi iz 19 evropskih držav, Kanade in ZDA. "Nagrada v Montrealu pomeni spodbudo ob pravem času. V produkcijski hiši Triglav film namreč trenutno snemamo tretji celovečerni film režiserja Janeza Lapajneta z naslovom Osebna prtljaga," so sporočili producenti.


 
Lapajne v Kratkih stikih preplete tri zgodbe: v prvi se zdravnica naveže na tetraplegika, ker verjame, da je odgovorna za njegovo stanje, v drugi smrt dečka poveže njegovega očeta in prodajalko na bencinski postaji, v tretji pa se zapuščeni dojenček znajde med klošarko in voznikom mestnega avtobusa. V trojni vlogi se je preizkusila Tjaša Železnik , poleg nje pa v filmu nastopajo Grega Zorc , Jernej Šugman , Sebastijan Cavazza , Boris Cavazza , Mojca Funkl , Vito Taufer , Maša Derganc , Primož Ekart , Uroš Smolej in drugi.

Film, ki se lahko ponaša s kvaliteto

Celotna igralska zasedba Kratkih stikov in večina filmske ekipe je delala brezplačno. Produkcijska hiša je zaprosila za sredstva Filmskega sklada šele, ko je bil film že zmontiran in je bil že sredi zvokovne obdelave filma. Kljub temu se film po videzu in produkcijski zahtevnosti brez težav lahko primerja s tistimi celovečernimi produkcijami, ki so od države prejele bistveno več sredstev – tudi več kot desetkrat več od Kratkih stikov. Ti so leta so leta 2006 z devetimi nagradami postali absolutni zmagovalec 9. festivala slovenskega filma, lani pa so bili tudi uradni slovenski kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.