Magazin
18 ogledov

Kritičen še pri sto letih

Boris Pahor Anže Petkovšek
"To je absurd," je do tega, da veliko slovensko osebnost iščemo v človeku, ki živi čez mejo, kritičen pisatelj.

"Mi smo lovili stoletnika po Tivoliju. Smo ga našli in je živ in zdrav med nami, mi pa tudi malo upehani," je tržaškega pisatelja Borisa Pahorja ob predstavitvi biografije Tako sem živel, Stoletje Borisa Pahorja, včeraj pozdravil predsednik uprave Mladinske knjige Peter Tomšič, ki je Pahorjev stoti rojstni dan označil za izjemen dan za založbo, ves slovenski prostor pa tudi širše.

"Boris Pahor ni samo pričevalec resnice, ampak je tudi svetilnik v tej slovenski puščobi kar se tiče etike, drže in predvsem narodne zavesti," je še povedal Tomšič, Tatjana Rojc, avtorica knjige, pa opozorila, da gre za velikega avtorja, predvsem pa človeka, ki je "dal skozi marsikaj in je kljub temu ostal optimist in ljubitelj resnice".

"Mladi rod je ignorant"

"Knjigo smo želeli zastaviti tako, da bi postala ne samo sterilen spomenik, ampak da bi zaobjela zgodovino tega stoletja, ki je Pahorjevo stoletje, ne samo njega osebno, ampak tudi njegovega Trsta," je Rojčeva strnila 300 strani dolgo biografijo, ki jo je Pahor pozdravil kot originalno delo "v tem smislu, da je povezovala vse tisto, kar je mislila, da je vredno, s teksti iz mojih knjig", ter dodal, da so strani, ki so namenjene Trstu, napisane za ignorante: "Mi je žal, ampak mladi slovenski rod je pri tem popoln ignorant, ne morem uporabiti drugega izraza."

Čez leto bo dobil trg

Pahor, ki se mu je s pesmijo ob njegovem rojstnem dnevu poklonil tudi pesnik Niko Grafenauer, včeraj ni imel miru. Poleg predstavitve biografije se je namreč udeležil še odprtja razstave in večerne slovesnosti v njegovo čast, kjer so mu med drugim podelili nagrado državljan Evrope, srečal pa se je tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, pri katerem je izvedel, da bodo v prestolnici pri Konzorciju točno čez eno leto odprli Trg Borisa Pahorja.

"Nekako so me ujeli nepripravljenega glede trga. To se dela po smrti, če si kdo zasluži," je komentiral novico o trgu in dodal, da bi moral dobiti trg Vladimir Bartol ali pa vsi slovenski tržaški pisatelji, ki jim bo ob odprtju trga na željo Pahorja čez leto dni namenjen vsaj kongres.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.