Magazin
86 ogledov

Kuhanje na plinu škodljivo

Ne pozabite na zračenje! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pri vsakodnevnem večurnem garanju za štedilnikom ne trpi samo vaš hrbet, trdijo norveški znanstveniki.

Po zadnjih raziskavah naj bi bili plinski štedilniki, kakršne ima tudi velika večina slovenskih gospodinjstev, izredno škodljivi za zdravje. Če ravno opremljate kuhinjo ali morda prenavljate staro, dvakrat premislite, preden vanjo vgradite plinski štedilnik.

Škodljive snovi v plinu. Pri izgorevanju plina iz jeklenke namreč nastajajo rakotvorne kemikalije, ki jih ob kuhanju neprestano vdihavamo, nekaj pa jih lahko ostane tudi na hrani. Znanstveniki poudarjajo, da so zaradi nizke koncentracije teh snovi na udaru predvsem tisti, ki za štedilnikom preživijo veliko časa, predvsem poklicni kuharji. Za povprečnega človeka, ki skuha en obrok ali dva dnevno, po vsej verjetnosti plinski štedilniki ne predstavljajo prevelike nevarnosti, vendar raziskave o tem še potekajo.

Pomembno je zračenje. Pri načrtovanju kuhinje je ob uporabi plinskega štedilnika priporočljivo, da prostor ob kuhanju pogosto zračite, ter vedno uporabljate napo ali ventilatorski zračnik, ki ju morate nastaviti na največjo moč delovanja. Preverite, ali ima vaša napa filter in če ga ima, poglejte, kakšno je njegovo stanje. Ker se na njem nabira umazanija, ki ovira njegovo delovanje, ga menjujte redno. Če je le mogoče, se škodljivim učinkom plina izognite v celoti in štedilnik zamenjajte z električnimi steklokeramičnimi ploščami, ki so veliko bolj varne in obenem tudi bolj ekološke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.