Magazin
33 ogledov

Kuhar rešuje španski turizem

Bo Ferran Adrià napolnil španske plaže? (Foto: EPA) Žurnal24 main
Tudi Španijo je recesija krepko klofnila – lani naj bi bil turistični izkupiček skoraj osem odstotkov manjši. Zato letos španski turizem poskuša reševati zvezdniški kuhar Ferran Adrià.

Britanci in Nemci, vrnite se!
Ferran Adrià vsako leto šest mesecev kuha v opevani in s tremi Michelinovimi zvezdicami nagrajeni restavraciji El Bulli v Rosesu na Costi Bravi (El Bulli je odprt le pol leta, letos od 15. junija do 20. decembra, a so vse mize baje že zasedene), ostalih šest mesecev pa izpopolnjuje recepte v svoji kuharski delavnici v Barceloni. 48-letni Katalonec je del letošnje turistične kampanje I Need Spain (Potrebujem Španijo), ki naj bi jo – in z njo lepote Španije, predvsem njenih obal – opazilo 400 milijonov ljudi v 40 državah. Španci računajo tudi na malce več gostov iz Indije, Kitajske in Bližnjega vzhoda, plaže bi radi "kot v najboljših časih" spet napolnili z brisačami britanskih in nemških turistov, v Madridu, Barceloni in drugih mestih bi radi videli še več japonskih turistov, radi pa bi tudi prepričali tiste turiste, ki se namesto za Španijo odločajo za cenejše Portugalsko, Maroko, Egipt ...

Kuha in vabi turiste
In eden od obrazov in veliko upanje letošnje kampanje je ravno Ferran Adrià, ki je že nekaj časa del skupine "zvezdniških kuharskih osebnosti", ki jih občuduje ves svet. Njegov El Bulli, za mnoge najboljša restavracija na svetu, bo sicer leta 2012 zaprl vrata, saj je izguba restavracije, v kateri je prostora za 60 gostov na dan, kljub ogromnemu povpraševanju gostov (vsako leto se za mize El Bullija usede le majhen delež tistih, ki si to želijo) prevelika. Adrià bo prostor, ki slovi po avantgardnih, drugačnih specialitetah in tako imenovani molekularni gastronomiji, spremenil v sedež sklada, ki bo ponujal priložnost nadarjenim mladim kuharjem. Do takrat pa bo ustvarjal čudeže, kot so brioš z mocarelo, ki diši po vrtnicah, marshmallow s pinjolami ter školjke z algami in svežimi zelišči, ter vabil goste v Španijo. Veliko bi jih z veseljem prišlo samo zaradi njega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.