Začetki grške kuhinje segajo že v antično dobo. Od takrat je poznana jagnjetina na žaru, pa ribe v
olivnem olju in domača vina s smolo. Grško kuhinjo so nato prevzeli Rimljani. Jasno je, da so jo
malo poenostavili. In tako so se posebnosti grške kuhinje kaj kmalu razplamenele skoraj po vsej
Evropi.
Nenavadno
Grki so znani po tem, da jejo zelo pozno. Tako je njihov glavni obrok večerja, k jo ponavadi
postrežejo šele okoli devete ure zvečer. Večerja ni le hrana, je pravi obred in velja priložnost za
prijateljsko ali družinsko druženje. Zajtrku in kosilu Grki ne posvečajo tako velike pozornosti in
jo, tako kot večerjo, uživajo precej pozno.
Značilnosti
Kuhinja je preprosta, a bogata. Grki radi uporabljajo veliko zelenjave, kot so paprike,
paradižniki, jajčevci, kumare, čičerika in rukola. Seveda ne morejo niti mimo sredozemskih začimb,
lovora, timijana, bazilike, oliv in pinjol.
Hrano Grki najraje pripravljalo z olivnim oljem, za katerega velja, da je na sredozemskih
otočkih najboljši na svetu. Ima poseben okus, zato ga dodajajo skoraj vsaki hrani.
Ne morejo pa niti mimo gostega kremastega jogurta in feta sira, ki sta največkrat
pripravljena iz ovčjega mesa.
Grško vino in aperitivi
Avtohtono grško vino so Stari Grki dodajali tudi jedem. Znano je bilo predvsem vino retsina,
ki so mu dodali smolo. Žal iz današnje kuhinje nekoliko izginja, zato velja za pravo posebnost.
Ouzo je tisti aperitiv, ki ima okus po janežu in z dodatkom vode postane bel kot mleko.
Najverjetneje ste ga že okusili, če ste obiskali enega od številnih grških otokov.
Meso in dobrote morja
Morske jedi so tiste, ki so v Grčiji zelo priljubljene. Grki so mojstri v pripravljanju
ribjih jedi, morskih sadežev in sip, ki jih najraje pripravijo za predjed. Ocvrte se imenujejo
mezethes.
Grki kot ljubitelji mesa uživajo jagnjetino in ovčetino, saj imajo veliko ovac in koz.
Najbolj znameniti sta grški jagnječji lonec in jagnječje nabodalo, meso pa vedno odišavijo s
posebnimi začimbami.
63
ogledov
Kuhinja po grško
Za grško kuhinjo pravijo, da je najstarejša v Evropi. Kako tudi ne, že Stari Grki so bili tisti, ki so znali uživati trtine lističe in jagnjetino na žaru.