Magazin
22 ogledov

Kup pohištva še ne bo izginil

(Foto: naš bralec) Žurnal24 main
Bralec se sprašuje, kaj že dva meseca pred Moderno galerijo v Ljubljani dela kup pohištva in kdaj ga bodo pospravili. Ko bodo odnesli zadnji predmet oziroma 19. septembra, ko se bo razstava U3 zaprla.

"Kup pohistva" je del umetnostnega projekta, ki, tako kot oba "reklamna panoja"  na fasadi ob Presernovi cesti, spada med dela razstavljalcev  letosnjega Trienala sodobne umetnosti v Sloveniji - U3, so pojasnili v Mestni galeriji. Gre za Javno skuplturo Tadeja Pogacarja &  P.A.R.A.S.I.T.E. Muzeja sodobne umetnosti."V zadnjem času smo večkrat naleteli na razprave o javni funkciji umetnosti oziroma kaj se dogaja z javnim prostorom, kdo ga zaseda ipd. Nedvomno je vsak od nas v mestnih središčih in mestnem obrobju, v določenih časovnih obdobjih že opazili značilne 'gomilam' podobne forme, ki so se pojavile čez noč, spreminjale svojo obliko in po nekaj dneh izginile," pravi avtor razstave in pojasnjuje, da so ta pojav natančneje raziskali in ga poimenovali P.A.R.A.S.I.T.E. javna skulptura (PJS). "PJS nastaja spontano v urbanih okoljih, ob mestnih ulicah, na dvoriščih, ob stolpnicah, v spalnih soseskah. Je začasna tvorba. Vsak dan se spreminja s prinašanjem, odlaganjem, odvzemanjem, prelaganjem ipd. Pred našimi očmi se ustvarja veriga javne izmenjave in ponudbe, kot stranski produkt nastaja PJS. To, kar je za nekoga odvečno je za drugega občana uporabno."

Umetnik Tadej Pogačar ne letošnjem trienalu z naslovom Ideja za življenje. Realizem in realno v sodobni umetnosti v Sloveniji predstavlja arhiv v nastajanju projekta Javna skulptura (1999-2009), ki ga lahko vidimo v zadnji dvorani razstave v galeriji, so pojasnili v Moderni galeriji. Dopolnjuje ga "realna skulptura" na ploščadi galerije,  začasna tvorba, o kateri govori umetnik, in ki je v skoraj dveh mesecih od odprtja razstave že zelo zreducirala svojo podobo, v skladu s tem, koliko so ljudje že posegli v njeno obliko z odnašanjem še uporabnih predmetov. "Izginila bo verjetno takrat, ko bodo odnesli zadnji predmet oz. po 19. septembru, ko se bo razstava U3 zaprla," so pojasnili v Moderni galeriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.