Magazin
53 ogledov

Lahka, zdrava in osvežujoča

Ne morete zgrešiti, če jo pripravite v kombinaciji s paradižnikom. Žurnal24 main
Mozzarella, eden izmed najbolj priljubljenih italijanskih mehkih sirov se je zadnje čase tudi pri nas že dodobra uveljavil tudi pri vsakdanjem prehranjevanju, ne le na picah.

 
 

Italijani letno predelajo okoli 2,5 milijona ton mleka v mozzarello, kar je 20% od skupne proizvodnje italijanskega sira.

Sveža in prefinjenega okusa
Začetki izdelave mozzarelle segajo v srednji vek, in sicer na področje neapeljske planote. Ime izvira iz glagola "mozzare", ki pomeni deliti se. Sirarji so namreč v tistih časih z rokami delili dolgo gmoto paste filate (v prevodu: raztegljivi sir) v za pest velike kose sira, imenovanega mozzarella. Prvotna surovina za izdelavo mozzarelle je bivolje mleko in Italijani ga uporabljajo še danes, vendar je industrijski način proizvodnje proizvajalce prisilil, da kot surovino uporabljajo tudi kravje mleko, saj je bivolov vse manj tudi v Italiji, v ostalih delih Evrope pa jih skorajda ni več. Italijani letno predelajo okoli 2,5 milijona ton mleka v mozzarello, kar je 20% od skupne proizvodnje italijanskega sira.

Pasta filata
Mozzarella sodi v vrsto sirov, imenovanih pasta filata, za katere je značilno, da so narejeni po posebnem proizvodnem postopku. Najprej izdelajo grudo, jo odcejajo, močno kisajo in nato vročo obdelajo tako, da jo raztegujejo. Vlakna raztegnejo z uporabo mehanske napetosti, da dosežejo njihovo primerno teksturo in obliko. Različice paste filate so mehki siri, kot je mozzarella, poltrdi, na primer kačkavalj ter trdi, na primer provolone. Značilna italijanska mozzarella je oblikovana v kroglice, težke od manj kot 100 pa vse do 300 gramov in več. Ta sir mlečno bele barve je zelo mehak in z rahlim vonjem po mleku ali smetani. Nikoli ni kisel in ima zelo milo aromo po maslu.

Preprosta priprava
Italijani jedo mozzarello domala vsak dan, ob vseh priložnostih, saj se odlično poda k solatam, še zlasti k paradižnikovi, testeninski in mesni, odlična pa je tudi v šobski solati. Preprosto jo pripravite na popečenem kruhu z rezino paradižnika, nekaj olivami, pokapljajte z olivnim oljem in posujte z baziliko. Kuharji jo pogosto uporabljajo v vsakdanji kuhi, tudi kot gostilo za omake in obare, mozzarello za pizze pa kot izvrsten dodatek (kot obloge) k raznim zrezkom. Skupaj z drugimi sestavinami je odlično polnilo za različne zelenjave ter mesnih in drugih živil. Mozzarella za pizze je izvrstna za pripravo toplih in hladnih sendvičev, z rezino dobrega polnozrnatega kruha pa vam lahko nadomesti izdaten vmesni obrok.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.