Magazin
45 ogledov

Lahko moški zmaga v prepiru?

Večina moških raje odneha, "vrže" prepir čez ramo in gre dalje. (Foto: Shutterst Žurnal24 main
Devet moških od desetih pravi, da je nemogoče zmagati v prepiru s svojim dekletom ali ženo. Pa je res nemogoče?

"Nekoč sva se ves čas prepirala, potem pa sem odkril, da si lahko srečen ali pa imaš prav," mi je o zvezi s svojim dekletom pripovedoval dober prijatelj. Sicer so moški zelo racionalni in pričakujejo, da bo takšen tudi prepir s svojo izbranko. Pogovor bo zelo logičen, razdelan, debata pa tekla po točkah in podobno. A vedno se uštejejo, ker ne glede na to, kako razumen bo njihov argument, le pozabijo, da bo ona vedno privlekla na dan čustva. Vse to pa seveda vodi v popolno katastrofo. "Čustva vedno prevladajo logiko. Bolj ko poskušam dokazati svoj prav, bolj sva oba nesrečna. Toliko energije je vložene, na koncu pa ji rečem: 'Draga, prav imaš, žal mi je.'"

Podobno razmišlja velika večina moških. In ker v moški družbi zelo redko razpravljajo o dotični zadevi, ker ne želijo izpasti pomehkuženi, bijejo trd boj sami s sabo, si pomagajo s priročniki in knjigami o razmerjih in brskajo za odgovori po forumih.

Poslušanje je ključ do uspeha
Eden najpomembnejših faktorjev za oba spola je, da poslušate nasprotno stran. Ko ste povedali svoj argument, počakajte na argument nasprotne strani. Konstruktivna debata se lahko razvije le s poslušanjem in odgovarjanjem na točno določeno vprašanje. Če na koncu ugotovita, da se vajini pogledi razlikujejo, potem nima smisla prepričevati drug drugega v svoj prav. Če še vedno mislite, da imate samo vi prav, se pripravite na argument s podkrepljenimi dokazi in pričami, če je potrebno. Še vedno pa naj pogovor poteka v normalnem vzdušju, saj dretje, ihta in jok ne vodijo nikamor.
 
Nikoli pa ne prezirajte njenih čustev, ne izgovorite besed, ki jih boste kasneje obžalovali, temveč ostanite mirni in ji dajte vedeti, da jo imate radi. Če so prepiri pogosti, se bo med vaju prikradlo rahlo sovraštvo, ki pa se ga je treba nujno znebiti po vsakem še tako majhnem prepirčku.

Raje opravičilo kot jeza
Strokovnjaki so mnenja, da dejansko nihče ne zmaga v prepiru. Če ji že boste dokazali, da se je zmotila, nikar ne pričakujte, da vam bo to tudi priznala in se opravičila. "Včasih je res bolje biti srečen, kot pa imeti prav" bo moškim vedno bolj odzvanjalo v glavi, požrli bodo svoj ponos in se raje sami opravičili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.