Magazin
416 ogledov

Lahko nosečnica potuje z letalom?

Na potovanju bodite pozorni na male zdravstvene spremembe. Žurnal24 main
Potovanja v nosečnosti niso prepovedana, morajo pa biti skrbno načrtovana. Kdaj je potovanje najbolj primerno, kako potovati z letalom, kako se zavarovati in še več koristnih informacij preberite v nadaljevanju.
Naredite načrt
Potovanje v nosečnosti je treba skrbno načrtovati. Pri odločitvi, kam na pot, vam lahko pomagata osebni zdravnik in ginekolog, lahko pa se obrnete tudi na svetovalne pisarne, ki so na voljo v Ambulantah za cepljenja na regionalnih zavodih za zdravstveno varstvo. Pozanimajte se tudi o zdravstvenih oskrbah v kraju, kamor potujete, prav tako preverite transportne možnosti do najbližjega zdravstvenega centra.

Obiščite zdravnika
Pred potovanjem obiščite zdravnika, ne pozabite pa tudi na zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali vaše zavarovanje krije stroške morebitnih zdravstvenih zapletov. Ker medicinska asistenca in materinska nega navadno nista všteti v zavarovanje v obdobju nosečnosti, pred odhodom poskrbite za ustrezno dodatno zavarovanje zase in za še nerojenega otroka. Pozanimajte se tudi o tem, ali se je za izbrano destinacijo treba cepiti. O tem se pogovorite z zdravnikom, saj lahko uporaba cepiv in zdravil med nosečnostjo predstavlja velik problem.

Na plaži vedno poskrbite za senco in osvežitev.  © iStockPhoto

 
Je potovanje lahko nevarno?
Nosečnicam se v prvem trimesečju, ko je možnost spontanega splava visoka, potovanja odsvetujejo. Najboljše obdobje za potovanja pa nastopi v drugi tretjini nosečnosti, med 14. in 27. tednom, ko lahko brez večjih skrbi potujete tudi z letalom. V tem obdobju praviloma popustijo jutranje slabosti, bruhanje in utrujenost, možnost za spontani splav pa se zmanjša na minimum. V zadnji tretjini nosečnosti pa postanjejo pogoji za potovanje spet nekoliko zahtevnejši. Glavni razlog je možnost zgodnjega poroda, če pa se na potovanje vseeno odpravite, bodite pozorni, da se izognete nevarnosti pomanjkanja kisika. Če se boste na pot odpravili z letalom, preverite, ali letalski prevoznik dovoljuje vožnjo v visoki nosečnosti.

Potovanje z letalom
Čeprav je letenje po mednarodnih standardih dovoljeno do 38. tedna nosečnosti, večina letalskih družb dovoljuje letenje le do 36. tedna nosečnosti, če nosečnost poteka brez zapletov. Letenje pa je prepovedano za nosečnice, ki so v prejšnjih nosečnostih že imele prezgodnji porod, in za tiste, ki imajo krvne strdke v nožnih venah. Ti pogoji se nanašajo tudi na povratno potovanje domov, tako da se, preden se odpravite na daljšo pot, o pogojih letenja pozanimajte pri letalskem prevozniku.

Potovanje v tropski raj prestavite na drugo leto.  © iStockPhoto

 
Na dolgih poletih obvezno razmigavanje
Da bi bil polet prijetnejši, rezervirajte sedež ob prehodu. Vsako uro letenja vsaj pet minut posvetite razmigavanju. Hojo nadomestite z vajami, ki pospešujejo prekrvavitev nog. S tem se boste izognili morebitnemu nastanku krvnih strdkov in različnim vnetjem na nogah. Enako velja tudi pri potovanju z avtom ali avtobusom. Uporaba varnostnega pasu je zaželena pri vseh prevoznih sredstvih, pazite le, da je pas položen kar se da nizko prek medenice.

Bodite pozorni na male spremembe
Na potovanju bodite pozorni na male spremembe ali obolenja, ki lahko predstavljajo nevarnost tako za vas kot za otroka. V primeru krvavitev, močnih bolečin v trebušni votlini, dolgotrajnega bruhanja, zastajanja vode, močnih glavobolov ali odtekanja vode si takoj priskrbite zdravniško pomoč! Najbolj nevarna so infekcijska obolenja v tropskih krajih, ki naj bi se jih nosečnice izogibale. Enako velja za kraje z nizkim higienskim standardom.

 

Preberite še:


Pozabite na izlete v neznano
Med nosečnostjo niso priporočljivi izleti v neznano, odsvetujejo se potovanja v tropske kraje, prepovedani pa so tudi ekstremni športi, pri katerih lahko pride do pomanjkanja kisika. Potapljanje ali visokogorsko pohodništvo tako raje prestavite na prihodnje leto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.