Magazin
20 ogledov

Lani 23 slovenskih filmov

Slovenskemu filmu in kinematografom bijejo zadnje ure? Žurnal24 main
Po podatkih število kinematografov upada, ravno tako število kinodvoran. Kakšna je usoda slovenskega filma?

Statistični urad Republike Slovenije je sporočil podatke o predvajanju slovenskih filmov v lanskem letu. V letu 2006 so prvič javno predvajali 23 slovenskih filmov, od tega pet celovečernih igranih.

Bolj zaskrbljujoč je podatek, da število kinematografov še naprej pada, saj so samo lani zaprli še štiri kinematografe. Če podatke primerjamo z letom 2004, jih je bilo lani že za dobro desetino manj. Konkretno to pomeni, da je od 64 kinematografov pred tremi leti v letu 2005 številka padla na 61, tako da bi jih v letu 2006 ostalo le še 57. Enaka usoda je doletela kinodvorane, katerih številka se je zreducirala s 111 na 104.

Tudi število proizvedenih in prvič javno predvajanih slovenskih kinematografskih filmov je bilo leta 2006 nižje kot leto poprej. Med lani proizvedenimi in prvič javno predvajanimi 23 slovenskimi kinematografskimi filmi je bila dobra petina (21,7 odstotka) celovečernih, preostali pa so bili kratki filmi, kot pričajo podatki filmskih producentov.
Poleg omenjenih petih celovečernih igranih filmov v kinih so lani prvič predvajali pet kratkih igranih filmov, deset kratkih dokumentarcev in tri kratke animirane filme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.