Magazin
42 ogledov

Laški rizling

Najpogostejši v naših vinogradih. Žurnal24 main
Pri laškem rizlingu si zapomnite dvoje: gre za sorto, s katero je v pri nas zasajenih največ vinogradov, in ni povezave z renskim rizlingom.

Laški rizling je bela sorta, s katero je v Sloveniji zasajenih skoraj 17% vseh vinogradov in katero najdemo v vseh treh vinorodnih deželah; največ v vinorodni deželi Podravje, ker se razteza na kar 30% odstotkih vseh vinogradniških površin, medtem ko je v vinorodni deželi Posavje ta delež pol manjši.

Sinonimi: graševina, rizling laški, rizling italijanski, riesling italico, Welschriesling, Olasz Riesling

Izvor
Natančen izvor oziroma domovina laškega rizlinga je še vedno ovita v tančico skrivnosti; a nekaj je jasno, in sicer to, da ni v sorodu z (renskim) rizlingom in da ne prihaja iz Italije, kar bi bilo moč sklepati iz imena. Laški rizling naj bi izhajal iz Francije, najverjetneje iz Šampanje, od koder so ga zanesli v nemški Heidelberg, kjer so ga zaradi podobnosti z (renskim) rizlingom poimenovali Welschriesling. Od tam se je širil proti Avstriji in Madžarski ter tako 'zašel' tudi v naše kraje, kjer se je 'udomačil' do te mere, da je najbolj zastopana sorta pri nas.

Značilnosti
Laški rizling je pozna sorta z zelo širokim razponom kakovosti, ki pridelovalcu pušča veliko maneverskega prostora – od namiznega do vrhunskega, od suhega do sladkega. Njegova sortna značilnost je višja kislina, ki botruje tudi dejstvu, da laški rizling precej pogosteje kot v sortnih vinih, najdemo v zvrsteh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.