Magazin
60 ogledov

Lastnosti super mame

Vaša mala trmica. Žurnal24 main
Naj vas takoj potolažimo - super mama ne obstaja! Obstajajo pa prijemi, ki bodo vam olajšali vzgojo, vašemu otroku pa odraščanje.

Kako biti dobra mama trmoglavemu predšolskemu otroku, ki v svojem mišljenju postaja vedno bolj neodvisen in na vsakem koraku preizkuša vaše meje? Vse bo veliko lažje, če boste v sebi razvili naslednje lastnosti.

Odločnost
Tudi vas preseneti reakcija vašega otroka, ko se ta sredi supermarketa vrže na tla in začne kričati, ker ni dobil kar si je zaželel? Predšolski otroci lahko postanejo zelo sitni, ko so utrujeni ali lačni. Njihove težave z umirjanjem so pogosto povezane z občutkom, da nekaj zamujajo, ko morajo recimo zvečer zgodaj v posteljo. K sreči dajo otroci v teh letih zelo veliko na avtoriteto: na učitelje, zdravnike in najbolj pomembno – na vas! Uporabite te okoliščine v svoj prid in vzpostavite sklop trdnih pravil od katerih na noben način ne smete odstopiti. Kar v praksi pomeni – nobenega pogajanja glede odhoda v posteljo! Če boste trdni in odločeni, bo vaš trmoglavec vedno vedel kaj naj pričakuje.

 
 
Premišljenost
Ko otrok doseže starost dveh let, se lahko zgodi, da postane pri hrani neznansko izbirčen. Gre za merjenje moči in ustvarjanje cone neodvisnosti. Žal pa se obe odvijata za jedilno mizo! Naj vas otrok z zavračanjem hrane ne spravi ob pamet. Pred vsakim obrokom že vnaprej premislite, kaj so alternative, ki mu jih lahko ponudite. To pa niti slučajno ne pomeni pripravljanje več obrokov. Pomeni le, da imate za vsakega člana družine pripravljenih par dobrih predlogov – tudi za vašega trmoglavca.

Ne skrbite, če otrok vsak dan ne zaužije vseh potrebnih hranilnih snovi. Ob koncu tedna, se bo - ob njegovi selektivni izbiri - verjetno vse izravnalo. Na situacijo lahko vplivate tako, da mu, če je danes jedel grah, jutri ponudite sir ali jogurt. In upate na najboljše! Več možnosti, da bo vašemu otroku hrana všeč imate tudi, če dovolite, da si sam izbere sadje, ki je lepe barve ali oblike. Enako velja za pripravljanje hrane. Če bo otrok pri pripravi soudeležen, bo imel občutek vpletenosti in bo zato za hrano tudi bolj dovzeten.


Če vas zanima, kaj so še druge pomembne lastnosti za mamo predšolskega otroka, si preberite članka v sredo, 5.3. in petek, 7.3.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.