Magazin
21 ogledov

Lastnosti super mame, tretjič

zstil_supermama3_teaser Žurnal24 main
Poskusite svojega malčka vključiti v svet domačih opravil. Tako si bo lahko razvijal motorične sposobnosti, hkrati pa bo zadovoljen, ker vam lahko pomaga.

Pri mamah predšolskih otrok je ključnega pomena razvoj nekaterih osebnostnih lastnosti, ki pomagajo prebroditi trmasta, a hkrati tudi zelo nežna in občutljiva leta predšolskega malčka. Odločnost, premišljenost, občutek za domišljijo, stoicizem in nonšalantnost smo omenili že zadnjič. Tokrat vam predstavljamo zadnji dve lastnosti: spretnost in sočutje.

Spretnost
Pri predšolskih otrocih smo priča naglemu razvoju motoričnih sposobnosti in koordinacije med očmi in rokami. Vaš otrok se vsega tega uči s ponavljanjem, pri tem pa mu zelo pomaga, da opazuje nekoga izkušenega, kot ste vi. Zato naj vam za ponavljanje vaj nikoli ne zmanjka potrpljenja!

Otroci v tem obdobju želijo pomagati. © iStockphoto

 
Svojemu otroku pa lahko pri razvoju pomagate tudi z različnimi nalogami. Igra z glino ali zapenjanje gumbkov na posteljnini sta odličen način za krepitev mišic in za usklajevanje oči in rok. Pri opravljanju hišnih opravil otroka povabite, naj se vam pridruži. Lahko meša kremo za torto, sadi rože ali ureja oprano perilo po barvah. Z vsem tem bo izboljševal svojo koordinacijo in se zraven zabaval. Zavedajte se, da otroci v tem obdobju živijo zato, da pomagajo drugim. S tem namreč dobijo pozornost, poleg tega pa jim zelo godi tudi hvaljenje za dobro opravljeno delo. Ko počnejo stvari, ki jih počnete vi, se počutijo odrasli.

Sočutje
Pri malčkih pa se vse kljub temu ne sme vrteti okrog pravil in urnikov. Ne glede na to, da vaš otrok mora vedeti, kaj od vas lahko pričakuje, je še vedno majhen otročiček. Odraščanje je namreč vse prej kot preprosto! Navajanje na stranišče, postelja za velikega otroka, morda celo bratec ali sestrica. To so tri ogromne spremembe v enem samem letu! Zato je zelo pomembno, da svojemu otroku pokažete, da čutite z njim in da se zavedate napora, skozi katerega mora iti. Vaša podpora so lahko objemi, poljubi in seveda neskončna mera potrpljenja.

Morate razumeti, da je usklajevanje z drugimi otroci v vrtcu zelo utrudljivo. Ravno tako pomnjenje vseh pravil, ki jih prinese nova skupnost. Pomagajte otroku, da se tega pritiska razbremeni s pogovorom in ne bezljajte po gospodinjskih in drugih opravilih. Vaše sočutje ne bo zgolj pomirilo vas in otroka, ampak bo tudi zelo dober zgled, ki ga je vredno posnemati. Ko boste opazili, da je vaš otrok začel posnemati vaša pozitivna dejanja, si brez težav lahko rečete super mama.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.