Magazin
78 ogledov

Laž je znak inteligence

Le kaj skriva za navihanim pogledom? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Strokovnjaki trdijo, da je strah ob laganju vašega malčka povsem nepotreben, saj naj bi bilo laganje le znak inteligence.

Raziskave so namreč pokazale, da so tisti otroci, ki so si v najbolj zgodnji dobi izmišljevali majhne laži, kasneje postali uspešni v poslovnem svetu in zasedli visoke položaje. Proces, ki se odvija, medtem ko si otrok izmišljuje in napleta zgodbo, je v resnici indikator njegove inteligence. Zato ni potrebe za skrb, ko bo vaš otrok trdil, da ni pojedel čokolade, čeprav vi vidite povsem prazne police s sladkarijami.

Ni razloga za skrb
Raziskavo so naredili na 1200 otrocih in rezultati so pokazali, da si bo zelo verjetno petina dvoletnikov izmislila laž, pri štirih letih pa se bo po vsej verjetnosti zlagalo kar 90 odstotkov otrok. Laganje pri otrocih svoj vrhunec doseže pri 12 letih. Pri 16 letih se laganje na srečo umiri. "Staršem ni treba skrbeti, ko se otrok zlaže. Majhne laži otroka ne bodo spremenile v patološke lažnivce, saj skoraj vsi otroci lažejo. Laž je le znak, da so dosegli novo stopnjo v razvoju," je povedal Kang Lee, ki je vodil raziskavo.

"Otroci, ki imajo kognitivne sposobnosti, pogosteje lažejo, saj jim je tako lažje prikriti sled," je še dejal Lee.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.