Magazin
68 ogledov

Le 20 odstotkov jih redno čisti zobe

mucek zobje krtačka Shutterstock
Sebi vsak dan vsaj enkrat očistite zobe, kaj pa svojemu ljubljenčku? To počne le slabih 20 odstotkov lastnikov, ostali jih žal zanemarjajo.

Iz veterinarske klinike Tristokosmatih so nam sporočili, da so zadnja leta vodili statistiko in ugotovili, da več kot 60 odstotkov hišnih ljubljencev nima zdravega nasmeha, pri mačkah pa celo 70 odstotkov. Ugotovili so še, da samo približno 30 odstotkov lastnikov svojim ljubljenčkom pregleduje zobe, redno pa jih čisti le slabih 20 odstotkov. "Nega zob je zelo pomembna, tako pri mačkah kot pri psih. S ščetkanjem preprečujemo zobne obloge, zobni kamen, posledična obolenja ustne votline in zob, ter tudi sistematske bolezni, ki nastanejo zaradi tega, kot so bolezni jeter, srca, ledvic, ..." opozarja veterinarka Iris Selan iz klinike Tristokosmatih. Selanova je ob tem z nami delila še nekaj nasvetov, ki jih je pametno upoštevati pri skrbi za pasji ali mačji nasmeh.

Z uvajanjem začnite takoj, a postopoma

"Če ste v družino dobili mladička, je s čiščenjem zob najbolje začeti takoj, čeprav so zobki še mlečni in se bodo zamenjali, ko bodo stari štiri mesece," svetuje veterinarka in dodaja, da boste to najlažje storili med igro, ko ne bodo niti zaznali, da se nekaj dogaja. "Lahko samo toliko, da dovolijo odpreti gobček in podrgniti po zobkih." Tudi če smo dobili odraslo žival, je potrebno začeti počasi in postopoma, pravi Selanova. "Sploh, če smo jo posvojili iz zavetišča, ker ne poznamo preteklosti in morebitnih strahov."

Po prve učne ure k veterinarju

Če s ščetkanjem še nimate izkušenj, se pri veterinarju dogovorite za uvajanje. "Tam vam bodo pokazali, kako pravilno očistite zobe, kakšne krtačke in zobne paste uporabljati, ter kako to storiti čim manj stresno."

Čiščenje na urniku večkrat tedensko

"Zobje naj bi se čistili vsak dan, a to uspe zelo redkim, zato priporočamo čim bolj pogosto, nujno pa večkrat tedensko ščetkanje," priporoča Selanova. Seveda pa je vse odvisno, katero žival imate (majhne pasme so bolj podvržene nabiranju oblog), kakšno hrano uporabljate (mehka hrana povzroča več oblog kot suha), in koliko žival ob tem še žveči in grize, poudarja sogovornica.

Naravne kosti niso priporočljive

Svojega ljubljenčka lahko s posebnimi briketi malce prisilite v grizenje in žvečenje, s čimer se malo počistijo tudi zobne obloge. Gre za brikete "oral care", ki so večji in oblikovani prav v ta namen. Veterinarka pa ob tem opozarja, da naravne kosti niso priporočljive, ker zelo pogosto povzročajo prebavne težave (drisko ali zaprtje, tudi bruhanje ), je pa na voljo ogromno nadomestkov, ki so pripravljeni za grizenje. Pri psih je tega na razpolago veliko, pri mačkah pa žal zelo malo, oziroma skoraj nič.

Z rednim ščetkanjem boste svojemu ljubljenčku ohranjali ustno in zobno higieno, preprečevali nabiranje zobnih oblog in zobnega kamna, ter s tem posledična obolenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.