Magazin
2706 ogledov

Le tretjina žensk jo uživa pravilno

Samo 30 odstotkov žensk uživa folno kislino že pred načrtovano nosečnostjo. (Fot Žurnal24 main
Folna kislina preprečuje napake v razvoju zarodka in je nujna že pred nosečnostjo.

"Od leta 1983 nam kljub vsem priporočilom zdravnikov število napak nevralne cevi pri zarodkih ne pada," opozarja ginekologinja Ksenija Geršak. V Sloveniji je delež napak ena na 1.400, v Evropi ena na tisoč rojstev.

Izdelki s folno kislino. V prosti prodaji so denimo Tifol, Elevit, Neovin Plus, Femibion1, Femibion2 in Cetrum materna, cene pa so od 6,43 do 18,49 evra.

Nujna že pred zanositvijo
Po njenih besedah je za preprečevanje napak v razvoju hrbtenjače in možganov zarodka prepozno, ko nosečnica začne jemati folno kislino šele po potrjeni nosečnosti. "Folno kislino pravilno vnaša samo 30 odstotkov žensk, torej pred načrtovano nosečnostjo, medtem ko jo po potrjeni nosečnosti le 50 odstotkov," poudarja ginekologinja. Kot pravi, nove smernice ginekološke stroke jemanje folne kisline priporočajo celo do konca obdobja dojenja. "S folno kislino je bogata zelenolista zelenjava, najdemo jo v pšeničnih kalčkih, nekaj tudi v mleku," našteva nutricionistka Jolanda Prelec Lainščak. Opozarja pa, da samo s hrano v nosečnosti in v obdobju dojenja ni mogoče zadostiti potrebam otroka in matere po folatih.

Miniintervju z ginekologinjo Ksenijo Geršak

Kdaj je potreba po folni kislini v nosečnosti največja?
Prve mesece, ko je intenzivnost delitev celic največja, pa tudi pozneje. Največji porabnik folne kisline je razvijajoči se centralni živčni sistem, torej možgani in hrbtenjača, ki se v drugem mesecu razvijejo iz nevralne cevi.

Toda ženske prvi mesec pogosto še ne vedo za nosečnost.
Ravno to je tudi razlog, da število napak nevralne cevi ne upada. Celo tiste, ki nosečnost načrtujejo, po nekaj mesecih opustijo jemanje folne kisline, če zanositev ne uspe.

Katere so še posledice pomanjkanja folne kisline v nosečnosti?
Premajhna telesna teža novorojenčka, poveča se možnost spontanega splava, lahko nastopi prezgodnje luščenje posteljice.

Kako pa je z uživanjem folne kisline po uporabi kontracepcijskih tablet?
Jemanje folne kisline v obliki prehranskega dodatka tri mesece pred načrtovano zanositvijo je še posebno priporočljivo za ženske, ki so uporabljale
oralne kontraceptive.

Lahko folno kislino jemljemo tudi dalj časa, denimo dve leti?

Seveda, brez vsakršne škode. Kjerkoli v telesu se dogaja obnova, potrebujemo folno kislino, do predoziranja pa ne more priti, ker so folati vodotopni in se presežek izloči z urinom.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.