Magazin
13 ogledov

Lenobo preprečite čimprej!

Zakaj bi vas malček pri gospodinjskih opravilih le opazoval? Žurnal24 main
Saj si ne želite, da si vaš otrok pri dvajsetih ne bo znal sam pripraviti kosila, pospraviti svoje sobe in si zaslužiti žepnine? Potem morate v akcijo!

Starši svojim otrokom vedno želijo le najboljše, težava pa je, da se otročiček zaradi pretirane skrbi ne zmore postaviti na lastne noge in postati samostojen. Zelo pomembno je, da otroku že od majhnega vedno stojite ob strani, vendar na noben način ne počnite stvari namesto njega. Če jih ne bo poskusil sam, se ne bo nikoli naučil, kako se jih počne. Povsem enaka je zgodba o gospodinjskih opravilih.

Če boste s stavkom: "Zakaj nočeš nič pomagati?" začeli v najstniških letih, ste zamudili vse vlake, pa tudi vsa druga prevozna sredstva, ki bi vas lahko pripeljala na želeni cilj. V najstniških letih je pri takšnih primerih lahko edina stimulacija le še denar – kar pa spet ni najboljša metoda. Zato je zelo pomembno, da privzgojo delovnih navad začnete dovolj zgodaj.

Kuhanje
Kuhanje je za malčke zagotovo eno od najzabavnejših opravil. Nekatere malčke kuhanje in pripravljanje mize veselita že sama po sebi, če ni tako, pa otročičku prikažite kuhanje kot nekaj ustvarjalnega in zabavnega. Lahko mesi testo, lahko skupaj z vami nakupuje na tržnici, lahko zlaga prtičke ali pripravlja mizo.

Pospravljanje
Ugotovite, kaj se vašemu malčku zdi zanimivo. Morda ga bo veselilo brisanje prahu s televizijskega zaslona ali pa zlaganje brisač. Vsak malček je oseba zase, zato so tudi njihove želje zelo različne. Pri vsaki stvari, ki jo malček opravi, je seveda velika verjetnost, da boste morali za njim delo še enkrat opraviti vi. Nič zato! Pomembno je, da se otrok začne zavedati, da se delo v gospodinjstvu ne opravi samo od sebe. Če boste za malčkom popravljali, to storite tako, da tega ne bo vedel. Njega morate le navdušeno pohvaliti, pa čeprav je televizijski zaslon v še slabšem stanju, kot je bil pred čistilnim posegom.

Zalivanje rož je lahko zelo zabavno. © iStockPhoto

 

Vrtnarjenje
Če ste med srečneži, ki ob svojem domovanju premorejo vrt, je to odlična priložnost, da svojega malčka koristnih stvari učite na svežem zraku. Na vrtu vam otrok lahko pomaga pri skoraj vseh opravilih: sajenju, zalivanju, obiranju in negovanju vrtnih rastlin. Zelo dobrodošlo je, če malčku podarite košček zemlje, kjer bo lahko sadil in ustvarjal po mili volji. Lahko se ukvarja z življenjem vrtnih palčkov ali pa z ogrado okrog najobčutljivejših rastlin.



 

Preberite še:

Prava mera
Pri vsakem otroškem animiranju je najpomembnejše, da upoštevate otrokov lastni notranji vzgib. Odkrijte, kaj mu leži in kaj ima rad, in ga nato usmerjajte, da pomaga. Kljub temu pa se morate zavedati, da gre v najmlajših letih tudi pri gospodinjskih opravilih še vedno predvsem za otroško igro, zato bodite potrpežljivi in se ne razburjajte, ko bo malček namesto zlaganja prtičkov za kosilo iz njih začel delati ladjice.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.