Magazin > Lepota & telo
20 ogledov

10 minut za zdravje

znamenje, koža Shutterstock
Sonce je končno tu, z njim pa nevarni žarki in poškodbe kože.

Toplejša polovica leta prinaša večjo izpostavljenost kože sončnim žarkom in s tem večje tveganje za nastanek kožnega raka. Tudi letos bo zato 26. aprila potekala že šesta akcija preventivnega ozaveščanja širše javnosti o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje kožnega raka (melanoma) in nevarnostih izpostavljanja UV-žarkom. “Redno pregledovanje kože nas nič ne stane, če pa odkrijemo sumljive spremembe še pravočasno, nam to lahko reši tudi življenje,” ob akciji poudarja Tanja Planinšek Ručigaj, predsednica Združenja slovenskih dermatovenerologov. “Prvi učinki večletnih akcij so zdaj že vidni. Debelina novo odkritega melanoma, ki odloča tudi o poteku bolezni, ozdravljivosti in umrljivosti, se je zdaj zmanjšala pod en milimeter. Zaradi tega je kljub naraščanju števila bolnikov s kožnim rakom preživetje teh bolnikov večje,” pojasnjuje.

10 minut za življenje

Tokrat akcija poteka pod geslom 10 minut za življenje, kar se nanaša na čas, ki ga vsak mesec potrebujete za popoln pregled kože, ob katerem boste odkrili morebitne spremembe ali potrdili, da je vaša koža zdrava in obiska zdravnika specialista ne potrebujete. Napotke za pravilno samopregledovanje kože sicer lahko najdete na spletni strani projekta Melanoma-day.com.

Najnevarnejše opekline

Ob tem na Društvu onkoloških bolnikov Slovenije opozarjajo na dejstvo, da je pri nastanku melanoma pomemben predvsem način izpostavljanja sončnim žarkom. “Melanom je pogostejši pri tako imenovanem brutalnem sončenju, ko gre za sicer kratkotrajnejšo izpostavljenost brez zaščite s posledičnimi opeklinami,” pojasnjujejo. Ker je spomladansko sonce že zelo močno, se zato že zdaj opremite z ustrezno zaščito in nikar ne čakajte na 
poletje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.