Magazin > Lepota & telo
194 ogledov

10 najbolj nezdravih prigrizkov

oreščki, suho sadje Žurnal24 main
Strokovnjakinja za prehrano Tiffany Jackson je sestavila seznam prigrizkov, ki se jim je bolje izogniti.

Prigrizki, ki vsebujejo preveč soli, sladkorja in škodljivih snovi.

Konzervirano sadje
Morda se vam zdi, da s konzerviranim sadjem zdravju ne morete škoditi, a se motite, pravi Jacksonova. Hranilna vrednost konzerviranega sadja je namreč mnogo nižja od hranilne vrednosti svežega. Konzervirano sadje poleg tega vsebuje veliko sladkorja. Proizvajalci okus konzerviranega sadja mnogokrat popravijo s sladili, zato v konzervah ne boste našli kvalitetnih sadežev. Jacksonova tudi poudarja, da so pločevinke velikokrat prekrite s strupenimi kemikalijami, ki delujejo kot konzervans.

Čips
Prste stran. Kalorični čips je poln maščob in natrija. Ko krompir pečejo pri visokih temperaturah, se začne sproščati škodljiv akrilamid, ki negativno vpliva na živčevje.

Riževi vaflji
Tekom zadnjih let so večkrat testirali riževe vaflje različnih proizvajalcev in pri večini vzorcev odkrili kadmij in arzen ter akrilamid. Vaflji poleg tega vsebujejo preveč soli, nekateri pa tudi sladkorja.

Borovničevi mafini
Če je v njih sadje, so zdravi? Ne. Jacksonova pravi, da je v kupljenih mafinih ogromno sladkorja in umetnih arom.

Granola energijske tablice
Ne verjemite oznakam, ki trdijo, da so te energijske tablice zdrave in nizkokalorične. Večina namreč vsebuje ogromno predelanih ogljikovih hidratov in suho sadje, ki je polno sladkorja. Sestavine pa nato prelijejo še z dodatno količino sladkorja, ponavadi sirupom ali medom.

Karamelizirani orehi
Velika vsebnost sladkorja in soli izniči vse pozitivne učinke zdravih maščob, ki jih vsebujejo takšni oreščki.

Sadni jogurt
V nasprotju z nemastnim grškim jogurtom, ki ima kremasto teksturo, navadni jogurt zaradi pomanjkanja maščob hitro postane voden. Ko maščobo odstranijo, jo morajo z nečim nadomestiti, ponavadi z mešanico sladkorja in sadja.

Kokice iz mikrovalovne pečice
Vrečke, v katerih segrejemo kokice, so na notranji strani prevlečene s premazom, ki ob segrevanju oddaja perfluorooktansko kislino. Gre za snov, ki je na seznamu snovi, za katere obstaja velika verjetnost, da povzročajo raka. Povzroča lahko tudi težave s ščitnico in zvišuje holesterol. 

Suho sadje
Suho sadje vsebuje preveliko sladkorja.

Dietne pijače

V dietnih pijačah je umetno sladilo aspartam, ki mu pravijo "sladki strup“. Povzročal naj bi raka in tudi nevrološke težave. Poleg tega naj bi povečeval apetit. V teh pijačah je tudi preveliko fosforja, zaradi katerega lahko pride do zmanjšanja kostne gostote.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.