Magazin > Lepota & telo
3222 ogledov

10 najnevarnejših simptomov

Dalj časa rahlo povišana temperatura? Obiščite zdravnika. Žurnal24 main
Bolečina v prsih, zbadanje v trebušnem predelu in nepojasnjena krvavitev predstavljajo dovolj dober razlog za obisk zdravnika.

Naslednjih deset simptomov prav gotovo ne smete ignorirati. Zaupajte svojemu telesu, ko vam sporoča, da nekaj ni v redu. Ne glede na to, da so nekateri simptomi bolj nujni kot drugi, lahko vztrajni simptomi prav tako predstavljajo težavo.

Nenehna povišana temperatura 
Če imate normalen imunski sistem in se ne zdravite s terapijo, kot je recimo kemoterapija, lahko stalno povišana telesna temperatura, ki traja več kot en teden, predstavlja nevarnost. Če vas trese ali imate zelo visoko temperaturo, pa morate zdravnika obiskati nemudoma. Vročina lahko signalizira različne infekcije, od vnetja urinarnega trakta pa do tuberkuloze. Poleg tega lahko rahlo povišano temperaturo povzročajo tudi nekatere vrste raka.

Ste brez sape?
Če ste brez sape, pa ne zato, ker imate zamašen nos ali ker ste pred kratkim pretekli nekaj kilometrov, lahko to predstavlja resen zdravstveni problem. Če bi se vam zgodilo, da ne morete zajeti sape ali da za zrakom hlastate, nemudoma poiščite nujno medicinsko pomoč. Vzroki za oteženo dihanje so lahko različne pljučne bolezni, kronični bronhitis, astma, težave s srcem, tesnoba, napadi panike, pljučnica, pljučna embolija, pljučna fibroza in pljučna hipertenzija.

Nenadna izguba teže je lahko znak za preplah.© iStockPhoto

 
Nenadna izguba teže
Če težo zelo hitro izgubljate, ne da bi si tega želeli, morate na pregled k svojemu zdravniku. Nevarna izguba teže se definira kot pet odstotkov vaše teže v enem mesecu oziroma deset odstotkov teže v pol do enega leta. Lahko ga povzroči cela kopica razlogov, kot so recimo  težave s ščitnico, depresija, bolezni jeter, rak ali težave z absorpcijo hranilnih snovi .

Nerazložljive spremembe pri črevesnem izločanju
Obvezno obiščite zdravnika, če pri sebi zasledite katerokoli od sledečih težav:
• hudo diarejo, ki traja več kot dva dni,
• srednje hudo diarejo, ki traja več kot en teden,
• nenadno in neobičajno siljenje na blato,
• krvavo diarejo,
• črno ali zelo temno blato.

Spremembe v izločanju blata lahko signalizirajo bakterijsko infekcijo , kot je denimo salmonela, lahko pa tudi virusno ali parazitsko okužbo . Najslabša možnost je lahko rak na debelem črevesu .

Nenadne duševne spremembe
Takoj odidite k zdravniku, če pri sebi ali drugih opazite naslednje simptome:
• nenadno ali postopno zmedeno razmišljanje,
• dezorientiranost,
• nenadno agresivno vedenje,
• halucinacije.

Čudno vedenje je lahko posledica infekcij, poškodbe glave, kapi, znižane ravni sladkorja v krvi ali celo nekaterih zdravil , zlasti, če ste jih začeli jemati šele pred kratkim.


Pogost močan glavobol lahko povzroči tudi možganski tumor. © iStockPhoto

 
Pogosti glavoboli, zlasti če ste že dopolnili 50 let
Takoj odidite k zdravniku, če začutite:
• nenaden ali pogost glavobol, ki se prikrade kot strela z jasnega,
• glavobol, ki ga spremljajo vročina, otrdel vrat, srbenje, zmedenost, božjast, spremembe vida, slabost, otopelost, težave z govorom, občutljivost lasišča ali bolečina pri žvečenju,
• glavobol, ki je posledica poškodbe glave.

Glavobole takšne vrste lahko povzročijo kap, meningitis, možganski tumor, anevrizem ali krvavitev možganov po poškodbi glave .

Kratkotrajna izguba vida, govora ali nadzora gibanja
Če izkusite karkoli od omenjenega, štejejo minute! Vse to so opozorila za prihajajočo kap . Takoj poiščite pomoč tudi, če začutite:
• nenadno šibkost ali odrevenelost obraza, roke, noge na eni strani vašega telesa,
• nenadno izgubo vida,
• izgubo govora ali težave z razumevanjem drugih,
• nenaden oster glavobol,
• zmedenost, nestabilnost in omahljivost.

 

Preberite še:

 

 

Vidite soje luči?
Nenadno zaznavanje snopov luči lahko napoveduje odstopanje mrežnice . V takšnem primeru je takoj potrebna medicinska pomoč, da rešite vid prizadetega očesa.

Se po zelo malo zaužite hrane počutite polne?
Če se počutite polne prej kot po navadi in ta občutek spremljata tudi slabost in bruhanje, ki trajata več kot en teden, se nemudoma posvetujte z zdravnikom. Možni razlagi sta rak na želodcu ali jajčnikih .

Otečen, rdeč in goreč sklep
Takšen občutek v sklepu je lahko posledica infekcije , ki potrebuje takojšnjo oskrbo in preprečitev, da bi se bakterija širila naprej. Vzrok pa je lahko tudi artritis .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.