Magazin > Lepota & telo
48 ogledov

10 navad, ki počasi ubijajo

televizija kavč lenarjenje Shutterstock
Če si želite dočakati zrela leta s čim manj zdravstvenimi težavami, je treba paziti na vsakodnevne navade, ki na prvi pogled niso nevarne, na dolgi rok pa počasi ubijajo.

Sedenje

Slaba novica za vse tiste, ki v službi presedijo večino svojega delovnega časa. Tudi če se redno gibate in telovadite, so daljša obdobja neaktivnosti nezdrava. Raziskava, objavljena v časopisu BMJ Open, je pokazala, da si lahko posamezniki, ki sedenje zmanjšajo na manj kot tri ure na dan, življenje podaljšajo za dve leti.

Preveč spanca

Logično je, da premalo spanca slabo vpliva na zdravje, vendar je enako nevarno, če spite preveč. Raziskave so pokazale, da imajo osebe, ki na noč spijo več kot devet ur, 41 odstotkov večje tveganje za pojav bolezni srca kot tiste osebe, ki spijo na dan od sedem do osem ur.

Buljenje v ekran

Gledanje televizije ali uporaba interneta na računalniku več kot štiri ure na dan lahko poveča tveganje za srčni ali možganski infarkt celo za 113 odstotkov. Če boste skrajšali čas pred ekranom na manj kot dve uri na dan, si boste podaljšali življenje za 1,4 leta.

Jemanje zdravil za manjše težave

Zdravila proti nespečnosti ali tesnobi lahko skrajšajo pričakovano življenjsko dobo. Dvanajstletna raziskava, objavljena v kanadskem časopisu Journal of Psychiatry, kaže, da se smrtnost pri osebah, ki teh zdravil ne jemljejo, zniža za pet odstotkov. Na drugi strani pa morajo osebe, ki imajo hujše psihične težave, jemati zdravila proti depresiji, ki jim izboljšajo kvaliteto življenja in jim ga rešijo.

Nimate smisla za humor

Smeh je pol zdravja, pravi pregovor, in prav smeh prinaša veliko koristi za zdravje, pravijo zdravniki iz ameriške Mayo Clinic. Poleg vsega krepi imunski sistem, zmanjšuje stres in celo kuri kalorije.

Dolga vožnja iz službe

Osebe, ki v avtu preživijo več kot pol ure na poti v službo ali domov, umirajo prej kot drugi. Daljši prevoz pomeni, da ima oseba manj časa za telovadbo in spanje, ti dve aktivnosti pa sta nujni za dolgo in zdravo življenje.

Stres

Znano je, da stres negativno vpliva na zdravje, po raziskavi, objavljeni v Proceedings of the National Academy of Sciences, pa bi lahko poškodoval celo DNK.

Se ne ljubite

Seks z ljubljeno osebo blaži stres, kuri kalorije in podaljšuje življenje. Ženske, ki so zadovoljne s svojim spolnim življenjem, živijo osem let dlje od žensk, ki niso tako zadovoljne. Moškim, ki imajo pogoste orgazme, pa se smrtnost zmanjša za polovico.

Ne jeste kvalitetne hrane

Industrijsko obdelana hrana, preveč rdečega mesa in premalo svežega sadja in zelenjave lahko vodi do resnih zdravstvenih težav. Slaba prehrana lahko povzroči bolezni srca in ožilja ter umrljivost od raka.

Niste družabni

Osamljenost in izolacija lahko na telo vplivata tako kot prekomerni stres. Osebe, ki so priljubljene in se počutijo zaželene med svojimi prijatelji in družino, žive dlje od tistih, ki živijo sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.