Magazin > Lepota & telo
53 ogledov

10 super živil za vaše zdravje

Rdeča pesa, zelje in posušene slive preprečujejo razvoj rakavih obolenj. Žurnal24 main
Zbrali smo 10 najboljših živil – namenite jim prostor v vaši prehrani in zdravje se vam bo takoj izboljšalo. Na voljo so brez zdravniškega recepta.
Rdeča pesa
Pesa je ena izmed najboljših virov folne kisline in betainov, ki znižujeta nivo homociestina v krvi. Povečane koncentracije cisteina povečajo možnost za nastanek srčnega obolenja, saj poškodujejo stene krvnih žil in pospešijo tvorbo krvnih strdkov. Pri poskusih z laboratorijskimi mišmi so odkrili, da so pesini naravni pigmenti (betacianini) učinkoviti pri boju z rakom. Najbolje je, da jo zaužijete svežo – olupite jo in jo naribajte na najširšem rezilu ter začinite z žlico olivnega olja in polovico limoninega soka. Z vitamini, minerali in antioksidanti napolnjene liste in stebla pa lahko uporabite v solati.

Zelje
Ena skodelica sesekljanega zelja vsebuje le 22 kalorij in je polna dragocenih hranil. Najbolj pomemben je sulforafan, ki v telesu zviša raven proizvodnje encimov, ki onesposobijo škodljive proste radikale in zmanjšajo nevarnost za raka. Na Stanfordski Univerzi so odkrili, da sulforafan zviša nivo teh encimov bolj kot katerakoli druga sestavina v rastlinah. Dodajte ga v vaše burgerje in sendviče za boljše hrustanje, ne pozabite pa pripraviti tudi hrustljave zeljnate solate.

Guava
Guava vsebuje daleč največjo koncentracijo likopena, precej več kot paradižnik in lubenica. Ta antioksidant preprečuje nastanek raka na prostati. Skodelica tega tropskega sadja vsebuje 688 miligramov kalija, kar je 63% več, kot ga je v eni povprečni banani, prav tako je guava daleč najboljše živilo z vlakni - ena skodelica vsebuje kar 9 gramov vlaken. Sadež je v celoti užiten, od lupine do semen. Že sama lupina vsebuje več vitamina C, kot ga boste našli v pomaranči.

Portulak
Portulak je priljubljena začimba in zelišče na Kitajskem, v Grčiji in Mehiki. Raziskovalci iz Teksaške Univerze so odkrili, da ta rastlina vsebuje največ srcu prijaznih omega 3 maščob med vsemi užitnimi rastlinami, prav tako pa vsebuje 10 do 20-krat več melatonina – antioksidanta, ki preprečuje širjenje raka. Pripravite ga kot solato – je odlična alternativa ali dodatek zeleni solati: listi in stebla so hrustljavi in sočni in imajo blag okus po limoni.
granatnojabolko -a
 

Sok granatnega jabolka
Izraelski znanstveniki so odkrili, da so moški, ki so eno leto dnevno uživali vsaj 60 gramov tega soka zmanjšali njihov zgornji (sistolični) pritisk za 21 odstotkov in znatno izboljšali pretok krvi skozi srce. Še več, 120 gramov tega soka vas oskrbi s polovico dnevnih potreb po vitaminu C. Sami si izstisnite sok v manjši kozarec in ga svežega popijte.

Artičoka
V skodelici artičoke boste našli velike količine luteina in zeaxanthina. Ta karotenoida varujeta vašo mrežnico pred staranjem, saj se v njej nabirata in vsrkavata kratkovalovne svetlobne žarke, ki bi lahko poškodovali vaše oči. Artičoka je odlična skupaj z zrezki na žaru, piščancem in ribami.

Cimet
Ta začimba pomaga uravnavati vaš krvni sladkor, ki vpliva na tveganje srčnih bolezni. Raziskovalci so odkrili, da je jemanje 1 grama (četrt žličke) cimeta dnevno 6 tednov pri obolelih za diabetesom tipa 2, opazno zmanjšal njihov krvni sladkor, trigliceride in holesterol. Cimetove aktivne sestavine, MHCP polimeri, 20-kratno povečujejo celično sposobnost presnove sladkorja. Uporabite ga v različnih sladicah in napitkih, ščepec cimeta pa dodajte tudi v vašo kavo.

Goji jagode
To žvečljivo sadje velikosti rozine ima okus med brusnico in češnjo. Te jagode se uporabljajo v tibetanski medicini že več kot 1700 let. Raziskovalci Univerze v Tuftu pravijo, da imajo te jagode v primerjavi z drugim sadjem največji nivo ORAC, kar je merilo za merjenje moči antioksidantov. Novejša odkritja pri poskusih s podganami so odkrila, da sladkorji, ki tem jagodam dajejo sladkobo, zmanjšajo odpornost na insulin. Lahko jih grizljamo same zase, lahko pa jih posujemo čez žitarice ali zmešamo z jogurtom.

Posušene slive
Te vsebujejo velike količine neoklorogenih in klorogenih kislin – antioksidantov, ki so še posebej učinkoviti pri boju z superoksidnimi anionskimi radikali. Ti škodljivi prosti radikali uničujejo strukturo vaših celic, kar je en izmed osnovnih razlogov za razvoj raka. Zaužijte jih kot aperitiv: tenko rezino pršuta zavijte okoli slive in ga pritrdite z zobotrebcem. Zvitke 10 do 15 minut pecite v pečici na 200 stopinjah, da se slive zmehčajo in pršut postane hrustljav. Maščoba se bo stopila, vam pa bo ostala nenadkriljiva sladka, zdrava in slastna pogostitev.

Bučna semena
S posušenimi bučnimi semeni zaužijete veliko magnezija. Francoski znanstveniki so namreč odkrili, da imajo moški z več magnezija v krvi 40% manj možnosti za prezgodnjo smrt. Zaužijte jih cele, luščine vsebujejo veliko vlaknin. Brez skrbi jih grizljajte, tudi v kombinaciji z drugimi oreški, saj že 30 gramov bučnih semen vsebuje 150 miligramov magnezija, priporočljiv dnevni odmerek pa je 420 mg.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.