Magazin > Lepota & telo
145 ogledov

10 živil proti staranju

Nekatera živila imajo več antioksidantov kot druga. (Foto: Shutterstock)
1/11
Žurnal24 main
Znanstveniki so sestavili lestvico živil z največ antioksidanti, ki pomagajo v boju proti staranju.

Na ameriškem ministrstvu za kmetijstvo so razvrstili živila v skupine glede na to, koliko antioksidantov vsebujejo, enoto za vsebnost antioksidantov pa so poimenovali ORAC. Glede na raziskave naj bi za zaščito proti staranju zaužili med 3000 in 5000 ORAC-točk na dan.

Prosti radikali postarajo
Prosti radikali v telesu nastajajo neprestano. Njihova količina se poveča pod vplivom različnih škodljivih dejavnikov: toplote, ionizirajočega sevanja, onesnaženega zraka, stresa, alkohola in kajenja. Prav prosti radikali so vzrok za staranje.

Antioksidanti vežejo proste radikale
V uspešnem boju prot prostim radikalom pomagajo antioksidanti, ki proste radikale vežejo nase in ti zaradi tega postanejo neškodljivi. Veliko antioksidantov organizem proizvede sam, preostale pa je treba vnesti s pravilno prehrano. Poleg antioksidantov v boju proti prostim radikalom pomagajo tudi flavonoidi, ogromna družina snovi, ki branijo vegetativni sistem (borijo se proti mikroorganizmom) in dajejo barvo ter okus. Imajo izrazit učinek proti staranju in krepijo cirkulacijski sistem.

Največ ORAC-točk vsebujejo nekatere začimbe in jagodičevje.V galeriji pa si oglejte, katera so še živila, ki  vam bodo pomagala v boju proti staranju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.