Magazin > Lepota & telo
46 ogledov

10 živil: raje jih ne jejte!

Piškoti? Raje ne! Foto: Shutterstock
1/11
Žurnal24 main
Boj s kilogrami naj ne bo večen. Poslovite se od živil, "krivcev" za odvečne kilograme, in začnite jesti pravilno. In česa raje ne jejte?

V ponedeljek smo vam položili na srce, da jejte čim več zelenjave, saj ima ta zelo nizek glikemični indeks (GI) in zato spada med živila, ki jih Michel Montignac, oče priljubljene Montignacove metode, imenuje prava živila. Za ponovitev: ker imajo prava živila nizek GI – manj kot 40 –, krvni sladkor ohranjajo na normalni ravni, izloči se malo inzulina in zato ne pride do nalaganja maščobnih kislin v obliki maščobnih zalog. Poleg zelenjave so med pravimi živili oziroma dobrimi ogljikovimi hidrati (z nizkim GI) še sadje, polnozrnata žita, stročnice ... Jesti bi jih morali čim več!

Pozor!
Na drugi strani pa so slabi ogljikovi hidrati z visokim GI, ki zelo zvišajo raven krvnega sladkorja. Izloči se veliko inzulina, posledica pa je lahko shranjevanje odvečne glukoze v obliki maščobe in nalaganje pretežnega dela maščobnih kislin kot maščobne zaloge. Da se zato redimo, je najbrž odveč dodati. Med slabimi ogljikovimi hidrati, ki imajo visok GI (nad 50), so predvsem rafinirana in industrijsko predelana živila (bele moke, sladkor, pokovka ...), umetno sestavljena živila, koncentrati ... V fotogaleriji poglejte nekaj priljubljenih živil (med njimi so tudi pijače), ki imajo zelo visok GI in naj bi si jih zato privoščili le izjemoma. Ko greste naslednjič na pivo, morda raje naročite vino, v kinu preskočite pokovko, pozabite na ocvrt krompirček in se uprite skušnjavam, kot so čips in piškoti. Deseterico poglejte v fotogaleriji!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.